Орезану су први чокоти лозе у херцеговачком виногорју. Обиљежен је Свети Трифун, славили су виноградари. Ове године по киши. Није им сметала.
"Традиција каже ако је на Светог Трифуна киша или снијег онда имамо јако родну годину", каже Радован Вукоје, Подруми Вукоје.
Свети Трифун је заштитник виноградара, традиција је да се чокоти прво освештају, залију вином па орежу.
"Од рода винограда ми приносимо и дио светој литургији па је самим тим благословен труд око свакога винограда ако га човјек ради од срца и са благословом Божијим", поручује свештеник Велимир Ковач.
Прошле године су биле са мањим приносима али са врхунским квалитетом. Вукоје вина су поново добила свјетска признања.
"Добили смо награде и за вина и за дестилате. У Лондону је наша Грозда мускат је добила награду за најбољу дестилат на свијету од грожђа. Прије тога у Бергаму у Италији интернационалне сорте каберне мерло и сира кроз тикету Трибунија црвена су добиле велику златну медаљу", каже Радован Вукоје.
Признања су стигла и за жилавку и за шардоне. Вукоје вина се пију на три континента.