Orezanu su prvi čokoti loze u hercegovačkom vinogorju. Obilježen je Sveti Trifun, slavili su vinogradari. Ove godine po kiši. Nije im smetala.
"Tradicija kaže ako je na Svetog Trifuna kiša ili snijeg onda imamo jako rodnu godinu", kaže Radovan Vukoje, Podrumi Vukoje.
Sveti Trifun je zaštitnik vinogradara, tradicija je da se čokoti prvo osveštaju, zaliju vinom pa orežu.
"Od roda vinograda mi prinosimo i dio svetoj liturgiji pa je samim tim blagosloven trud oko svakoga vinograda ako ga čovjek radi od srca i sa blagoslovom Božijim", poručuje sveštenik Velimir Kovač.
Prošle godine su bile sa manjim prinosima ali sa vrhunskim kvalitetom. Vukoje vina su ponovo dobila svjetska priznanja.
"Dobili smo nagrade i za vina i za destilate. U Londonu je naša Grozda muskat je dobila nagradu za najbolju destilat na svijetu od grožđa. Prije toga u Bergamu u Italiji internacionalne sorte kaberne merlo i sira kroz tiketu Tribunija crvena su dobile veliku zlatnu medalju", kaže Radovan Vukoje.
Priznanja su stigla i za žilavku i za šardone. Vukoje vina se piju na tri kontinenta.