Саопштење

Грађани опрез! МУП Српске упозорава на превару приликом куповине путем интернета!

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2024. 11:25

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да буду додатно опрезни приликом куповине на интернету и онлајн плаћања платним картицама јер је у протеклом временском периоду забиљежено више различитих превара и покушаја превара које се тичу злоупотреба платних картица грађана, саопштено је из МУП-а Српске.

- Преваре се врше на начин да починиоци креирају лажне странице на друштвеним мрежама на којима се рекламира продаја обуће по значајно нижим цијенама од тржишних. Приликом наводне продаје, односно куповине, од грађана се траже подаци о банковним картицама у циљу плаћања артикла (број картице, цвв код, период важења картице), те се након тога врше трансфери новца са рачуна грађана на различите сервисе за онлајн плаћања и трансфер новца широм свијета, а наручена обућа никад не буде испоручена - упозоравају из МУП-а Српске.

Из МУП-а Српске савјетују грађане да приликом куповине путем интернета буду опрезни, те да користе само сигурне и провјерене сајтове за онлајн куповину.

- Такође, један од начина заштите је да се приликом куповине путем интернета користе банковне картице само за ту сврху, које нису повезане са осталим њиховим рачунима. Уколико грађани сматрају да су жртве овог облика преваре, потребно је да о томе одмах обавијесте банку издаваоца картице у сврху блокирања картице и покушаја поврата новца, те да случај пријаве полицији - наводе из МУП-а.

Више информација грађани могу добити на интернет страници Одјељења МУП-а за високотехнолошки криминалитет, посредством које грађани могу да пријаве такве сумњиве активности. 

Пратите нас и путем Вибера