Saopštenje

Građani oprez! MUP Srpske upozorava na prevaru prilikom kupovine putem interneta!

  • Izvor: ATV
  • 24.08.2024. 11:25

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da budu dodatno oprezni prilikom kupovine na internetu i onlajn plaćanja platnim karticama jer je u proteklom vremenskom periodu zabilježeno više različitih prevara i pokušaja prevara koje se tiču zloupotreba platnih kartica građana, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

- Prevare se vrše na način da počinioci kreiraju lažne stranice na društvenim mrežama na kojima se reklamira prodaja obuće po značajno nižim cijenama od tržišnih. Prilikom navodne prodaje, odnosno kupovine, od građana se traže podaci o bankovnim karticama u cilju plaćanja artikla (broj kartice, cvv kod, period važenja kartice), te se nakon toga vrše transferi novca sa računa građana na različite servise za onlajn plaćanja i transfer novca širom svijeta, a naručena obuća nikad ne bude isporučena - upozoravaju iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a Srpske savjetuju građane da prilikom kupovine putem interneta budu oprezni, te da koriste samo sigurne i provjerene sajtove za onlajn kupovinu.

- Takođe, jedan od načina zaštite je da se prilikom kupovine putem interneta koriste bankovne kartice samo za tu svrhu, koje nisu povezane sa ostalim njihovim računima. Ukoliko građani smatraju da su žrtve ovog oblika prevare, potrebno je da o tome odmah obavijeste banku izdavaoca kartice u svrhu blokiranja kartice i pokušaja povrata novca, te da slučaj prijave policiji - navode iz MUP-a.

Više informacija građani mogu dobiti na internet stranici Odjeljenja MUP-a za visokotehnološki kriminalitet, posredstvom koje građani mogu da prijave takve sumnjive aktivnosti. 

Pratite nas i putem Vibera