Бијели нарцис

Гатачким пољем цвјетају ''кошуте''

  • Извор: АТВ
  • 19.05.2024. 19:40

Између планина Бјелашнице и Лебршник, Гатачким пољем, свакога маја замирише дивљи нарцис. Својим грациозним изгледом и опојним мирисом привлачи мјештане, али и бројне туристе. Гачани овај цвијет зову кошута.

„Поред многобројних природних богатства у гатачкој општини, сам пејзаж се један истиче крајем маја, почетком јуна. То је ово наше гатачко поље када је прекривено бијелим цвјетовима, опојног мириса. Домаћи назив јесте кошута, њен прави назив је бијели нарцис, пјеснички нарцис“, објашњава биолог Милица Кртолица.

Крашко гатачко поље, надморска висина до 960 метара, ружа вјетрова, идеална је за цвјетање кошута. Отпорна, љековита и отровна, кошута нема свог природног непријатеља.

„Из тог разлога она је толико дуго опстала на нашем Гатачком пољу и толико се раширила“, додаје Кртолица.

Кошута је препозната и од тамошње туристичке организације. Њој у част, сваке године организују Дане кошуте.

„Увијек у мају кошута испуни Гатачко поље, мирисима али и оним који уживају да долазе да се друже и да беру кошуте. Тако да је то некако традиција овога краја. Ми смо то препознали, манифестација Дани кошуте велича тај цвијет, дивљи нарцис, у нашем крају кошута“, изјавила је Јелица Ковачевић, директор Туристичке организације Гацко.

Бројна вјеровања везују се за цвијет кошуте. Мјештани се радују сваком мају, кадa њиховим домовима шири се мирис кошуте.

Букет кошута у вашем дому, кажу донијеће вам весеље и срећу, а ако само један цвијет кошуте поклоните некоме то значи да сте му изразили љубав.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм