Хуманитарна мисија

Душица и њен аутистични син Вељко пјешаче до Острога

  • Извор: Блиц
  • 20.06.2024. 19:53

Седамнаестогодишњи Вељко Јаћимовић који има аутизам и његова мајка Душица кренули су у хуманитарну мисију 10. јуна из Новог Сада, а циљ им је да за мјесец дана пјешке стигну до манастира Острог.

Прешли су нешто мање од пола пута и тренутно се налазе у Чачку.

– Ово ходање које је наравно много више од обичног корачања до манастира Острог сам посветила свом сину, и заиста мислим да сваки човјек дође у ту фазу у животу када пожели да уради тако нешто, можда мало радикално и можда људима који гледају са стране то изгледа чак и чудно, али то се родило из дубине мајчинског срца, да за свог сина који има аутизам, одемо заједно до манастира Острог и да се поклонимо нашој светињи – каже Душица Јаћимовић, мајка седамнаестогодишњег Вељка, преноси Блиц.

Али Душица и Вељко осим личног подвига имају још један племенит циљ, да својим пјешачењем помогну градњу Центра за аутизам у Бачком Градишту.

– Успјели смо да завршимо мањи објекат који ће функционисати као нека врста дневног боравка, а заправо ће родитељи моћи да оставе дјецу и на два, три дана, по потреби чак и дуже. Чека нас изградња главног објекта за који смо завршили темеље и који је доста већи, гдје ће кад све буде завршено, моћи да живи око 40 корисника, одраслих особа са аутизмом о којима нема ко да брине – истиче Душица.

На овом не тако лаком ходочашћу, по високим температурама Вељко је прави делија који километре гази са невјероватном лакоћом.

– Иако сам ја имала мало страха с обзиром на то да он не разумије смисао свега, он има толико енергије и он нам у ствари одређује темпо, тако да углавном ја каскам за њим, али у суштини битно је то да њему пјешачење не пада тешко – каже Душица.

На путу од Новог Сада до манастира Острог Вељко и Душица наишли су на многе добре људе, али с обзиром на снагу и величину њиховог подвига, многи би могли и да се постиде.

– Веома је дирљиво то што су нам на рачун удружења средства уплаћивала физичка лица, онолико колико ко може, али интересантно је то да ниједна фирма или компанија још увијек није ништа уплатила – рекла је Душица.

Вељко није вербалан, али нам је својим гестовима, понашањем, осмјесима и пољупцима показао да има душу велику као ово његово ходочашће и велико срце као ријетко ко од нас.

Да би помогли Душици и Вељку да сакупе што више новца за градњу Центра за особе са аутизмом, средства се могу уплатити на рачун Удружења родитеља дјеце са аутизмом „Свој свет”: 165-7009064286-35

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.