Предсједник Српске

Додик у Јасеновцу: То је погром, сви знају о каквом страдању је ријеч

  • Извор: Агенције
  • 07.09.2024. 10:34

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да сви знају о каквом страдању је ријеч када се говори о Јасеновцу те да је у том логору у Другом свјетском рату убијено више од пола милиона Срба.

Предсједник Српске поручио је да се данас у Јасеновцу обиљежава сјећање на Свете новомученике јасеновачке.

"То је погром, велики логор у којем је у Другом свјетском рату убијено више од пола милиона Срба, а у Јасеновцу је било укупно 700.000 жртава", навео је Додик.

Додик је додао да је Српска православна црква (СПЦ) учинила да се обиљежава страдање Светих новомученика јасеновачких ради сјећања на српске жртве.

"Овдје сам да подржим, не само напоре СПЦ, већ и да одам пошту свим страдалим у Другом свјетском рату", додао је Додик.

Војник отишао на трчање и умро

Војник отишао на трчање и умро

У Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Спомен-подручју Јасеновац у организацији Епархије пакрачко-славонске служена је молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких у спомен на жртве геноцида који је Независна Држава Хрватска спровела над Србима у Другом свјетском рату на својој територији.

У злогласном усташком логору Јасеновац, највећој "фабрици смрти" на Балкану у Другом свјетском рату, усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.

Систем логора Јасеновац био је злогласан по варварским методама и великом броју жртава.

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој фашистичкој Независној Држави Хрватској, на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Мјесец дана српске културе у Мађарској, покровитељ предсједник Српске

Мјесец дана српске културе у Мађарској, покровитељ предсједник Српске

Преживјели логораши у злогласном усташком логору Јасеновац кренули су у пробој 22. априла 1945. године, а у очајничком јуришу на стражаре од њих 1.073 само је 169 успјело да се докопа слободе.

Дијелови 45. дивизије Југословенске армије ослободили су 30. априла 1945. године концентрациони логор Јасеновац, у којем су хрватске усташе ликвидирале, према наводима југословенске послијератне комисије, око 700.000 махом Срба те Јевреја, Рома и противника режима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:10 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.