Будимпешта

Мјесец дана српске културе у Мађарској, покровитељ предсједник Српске

  • Извор: СРНА
  • 07.09.2024. 10:17

У Будимпешти ће 12. септембра званично бити отворена манифестација "Српски дани у Мађарској" под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а јеромонах Варнава Кнежевић, секретар Епархије будимске, изјавио је за Срну да је ријеч о значајном догађају за српски народ јер се на овај начин представљају култура, традиција и обичаји у једној пријатељској држави.

Свечано отварање манифестације требало би да буде одржано 12. септембра у Српском православном музеју у Сентандреји.

"Оно што је за нас изузетно значајно је посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика, јер је он овдје увијек радо виђен гост. Осим предсједника Српске, покровитељ манифестације је и Министарство културе Србије", истакао је јеромонах Варнава.

Он је нагласио да је ријеч о значајној манифестацији за Србе, јер је српска заједница малобројна.

"Мађарска је једна од ријетких пријатељски расположених земаља према нашем народу уопште. То је земља која је и предсједавајућа у овој години Европском унијом", рекао је јеромонах Варнава.

Испоштована посљедња жеља Боре Чорбе

Испоштована посљедња жеља Боре Чорбе

Он је навео да се Епархија будимска, по благослову митрополита Лукијана, посветила културној дипломатији, те сматра да овакве активности отварају врата Србима у Европској унији, гдје су запостављени или су представљени на погрешан начин.

"Трудимо се да оваквим садржајима покажемо остатку свијета да, ипак, нисмо оно што мисле, да је наша култура богата и да је наша традиција од значаја не само за Републику Српску и Србију, као нашим матичним земљама, него и шире. Тако имамо и ову манифестацију овдје у Мађарској", истакао је јеромонах Варнава.

"Српски дани" су једномјесечна манифестација која ће Мађарској представити културу, обичаје и традицију српског народа, појашњава јеромонах Варнава и додаје да је ријеч о богатом и разноврсном програму.

"Почињемо изложбом, имаћемо и научна предавања, потписиваћемо протоколе о сарадњи са другим институцијама, а приказиваћемо и документарне филмове које су урадила наша удружења у Мађарској. Очекује нас богат садржај, а посебно бих нагласио отварање изложбе која је посвећена устанцима у Херцеговини", рекао је јеромонах Варнава.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:15 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:10 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)