Predsjednik Srpske

Dodik u Jasenovcu: To je pogrom, svi znaju o kakvom stradanju je riječ

  • Izvor: Agencije
  • 07.09.2024. 10:34

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da svi znaju o kakvom stradanju je riječ kada se govori o Jasenovcu te da je u tom logoru u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba.

Predsjednik Srpske poručio je da se danas u Jasenovcu obilježava sjećanje na Svete novomučenike jasenovačke.

"To je pogrom, veliki logor u kojem je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba, a u Jasenovcu je bilo ukupno 700.000 žrtava", naveo je Dodik.

Dodik je dodao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) učinila da se obilježava stradanje Svetih novomučenika jasenovačkih radi sjećanja na srpske žrtve.

"Ovdje sam da podržim, ne samo napore SPC, već i da odam poštu svim stradalim u Drugom svjetskom ratu", dodao je Dodik.

Vojnik otišao na trčanje i umro

Vojnik otišao na trčanje i umro

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Spomen-području Jasenovac u organizaciji Еparhije pakračko-slavonske služena je molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koji je Nezavisna Država Hrvatska sprovela nad Srbima u Drugom svjetskom ratu na svojoj teritoriji.

U zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, najvećoj "fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Sistem logora Jasenovac bio je zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Mjesec dana srpske kulture u Mađarskoj, pokrovitelj predsjednik Srpske

Mjesec dana srpske kulture u Mađarskoj, pokrovitelj predsjednik Srpske

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac krenuli su u proboj 22. aprila 1945. godine, a u očajničkom jurišu na stražare od njih 1.073 samo je 169 uspjelo da se dokopa slobode.

Dijelovi 45. divizije Jugoslovenske armije oslobodili su 30. aprila 1945. godine koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su hrvatske ustaše likvidirale, prema navodima jugoslovenske poslijeratne komisije, oko 700.000 mahom Srba te Jevreja, Roma i protivnika režima.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:10 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.