СПЦ

Данас славимо Преподобну Макрину

  • Извор: Агенције
  • 01.08.2024. 07:08

Српска православна црква и православни вјерници обиљежавају данас празник Преподобне Макрине, најстарије сестре Светог Василија Великог.

Преподобна Макрина је као дјевица рано била вјерена за неког младића, али кад је он преминуо, Макрина се завјетова да никада не ступати у брак говорећи: ”Није право да дјевојка, обручена једном вјеренику, иде за другога; по закону природном треба да буде једно супруженство као што је једно рођење и једна смрт”.

Она је то правдала вјером у васкрсење сматрајући вјереника свог не мртвим но живим у Бога. Гријех је и срамота, вели, да супруга не сачува вјерности, када јој супруг оде у неку далеку страну.

Потом заједно са својом мајком Емилијом прими монаштво у неком дјевичком манастиру. Живјеле су од труда руку својих посвећујућивећи дио времена богомислију, молитви и непрестаном уздизању ума свога к Богу. Временом сконча јој мајка, а за тим и брат Василије.

Деветог мјесеца по смрти Василијевој дође Григорије да обиђе своју сестру, но нађе је на самртној постељи. Пред саму смрт св. Макрина уздиже молитву ка Господу: “Ти Господе упокојаваш тјелеса наша сном смрти на неко вријеме, па ћеш их опет пробудити посљедњом трубом. Прости мене и дај ми да кад се душа свуче од тјелесне одјеће, предстане Теби непорочна и без гријеха и да буде као тамјан пред Тобом”. 

По том направи руком крсни знак на челу, на очима, на лицу, на срцу и - издахну. Упокоји се у Господу 379 год.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: