SPC

Danas slavimo Prepodobnu Makrinu

  • Izvor: Agencije
  • 01.08.2024. 07:08

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vjernici obilježavaju danas praznik Prepodobne Makrine, najstarije sestre Svetog Vasilija Velikog.

Prepodobna Makrina je kao djevica rano bila vjerena za nekog mladića, ali kad je on preminuo, Makrina se zavjetova da nikada ne stupati u brak govoreći: ”Nije pravo da djevojka, obručena jednom vjereniku, ide za drugoga; po zakonu prirodnom treba da bude jedno supruženstvo kao što je jedno rođenje i jedna smrt”.

Ona je to pravdala vjerom u vaskrsenje smatrajući vjerenika svog ne mrtvim no živim u Boga. Grijeh je i sramota, veli, da supruga ne sačuva vjernosti, kada joj suprug ode u neku daleku stranu.

Potom zajedno sa svojom majkom Еmilijom primi monaštvo u nekom djevičkom manastiru. Živjele su od truda ruku svojih posvećujućiveći dio vremena bogomisliju, molitvi i neprestanom uzdizanju uma svoga k Bogu. Vremenom skonča joj majka, a za tim i brat Vasilije.

Devetog mjeseca po smrti Vasilijevoj dođe Grigorije da obiđe svoju sestru, no nađe je na samrtnoj postelji. Pred samu smrt sv. Makrina uzdiže molitvu ka Gospodu: “Ti Gospode upokojavaš tjelesa naša snom smrti na neko vrijeme, pa ćeš ih opet probuditi posljednjom trubom. Prosti mene i daj mi da kad se duša svuče od tjelesne odjeće, predstane Tebi neporočna i bez grijeha i da bude kao tamjan pred Tobom”. 

Po tom napravi rukom krsni znak na čelu, na očima, na licu, na srcu i - izdahnu. Upokoji se u Gospodu 379 god.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: