СПЦ

Данас обиљежавамо Покров Пресвете Богородице: Ако имате велику муку, помолите се

  • Извор: Srbija danas
  • 14.10.2024. 07:21

Уколико имате неку велику муку, помозите се Пресветој Богородици овим најмоћнијим ријечима на свијету.

Православни вјерници данас славе Покров Пресвете Богородице. У нашем народу овај празник нарочито славе жене, посте и вјерују да ће лакше да рађају и подижу дјецу.

На овај празник 911. године, за вријеме цара Лава Мудрог, Света Дева Марија током службе јавила се окупљеном народу на молитви у Богородичиној цркви у Цариграду.

Догађај који црква празнује десио се 14. октобра 911. године, у вријеме цара Лава Мудрога (Философа). Било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негдје у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. У четири сата послије поноћи, угледао је свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором изнад народа, као да том одјећом покрива народ.

Снага молитве: Ове ријечи ће вас ослободити од бесмисла и очаја

Снага молитве: Ове ријечи ће вас ослободити од бесмисла и очаја

Била је одјевена у златокрасну порфиру, и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и дјевицама. Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види "Царицу и госпођу, како се моли за сав свет", што Епифаније зачуђен потврди.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима - у виђењу које је имао преподобни Андреј Јуродиви и његов ученик.

Због тог догађаја уведено је празновање, да подсјећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице кад год то од ње вјерници молитвено траже. Овај празник је слава манастира Пећке Патријаршије. Иначе, познат је и под именом Покровице, Богородичин покров и Женски празник.

Столар открио трик за јесен - како да заборавите на кондензацију

Столар открио трик за јесен - како да заборавите на кондензацију

У Поповом пољу многе жене посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника. Славе га жене да би лакше рађале и подизале дјецу. Они који немају дјеце се моле на тај дан Пресветој Богородици да добију дјецу.

Постоји једна изузетно снажна и кратка молитва која се сматра најефективнијом од свих. Када се суочите са тешким ситуацијама и осјећате да ваш живот не иде у правом смјеру, довољно је изговорити сљедеће ријечи.

"Господе Исусе Христе, сине Божји, помилуј ме грешног".

Најмоћнија молитва Богородици: Избавља из невоље, неправде и потиштености

"Преподобна Царице моја, Пресвета надо моја, уточиште сиротих, заштитнице путника, помоћнице онима који су у биједи и заштити оних које злостављају. Види моју невољу, види моју муку. Са свих страна сам опкољен искушењем, а нема никог да ме брани, Ти ми сама помогни јер сам немоћан. Нахрани ме као странца, упута ме као заблуделог, излијечи ме и спаси као безнадежног.

(Србија Данас)

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?