SPC

Danas obilježavamo Pokrov Presvete Bogorodice: Ako imate veliku muku, pomolite se

  • Izvor: Srbija danas
  • 14.10.2024. 07:21

Ukoliko imate neku veliku muku, pomozite se Presvetoj Bogorodici ovim najmoćnijim riječima na svijetu.

Pravoslavni vjernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i vjeruju da će lakše da rađaju i podižu djecu.

Na ovaj praznik 911. godine, za vrijeme cara Lava Mudrog, Sveta Deva Marija tokom službe javila se okupljenom narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu.

Događaj koji crkva praznuje desio se 14. oktobra 911. godine, u vrijeme cara Lava Mudroga (Filosofa). Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda, a negdje u pozadini stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Еpifanijem. U četiri sata poslije ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad naroda, kao da tom odjećom pokriva narod.

Snaga molitve: Ove riječi će vas osloboditi od besmisla i očaja

Snaga molitve: Ove riječi će vas osloboditi od besmisla i očaja

Bila je odjevena u zlatokrasnu porfiru, i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama. Sveti Andrej pokaza rukom Еpifaniju i upita ga da li i on vidi "Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet", što Еpifanije začuđen potvrdi.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima - u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vjernici molitveno traže. Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.

Stolar otkrio trik za jesen - kako da zaboravite na kondenzaciju

Stolar otkrio trik za jesen - kako da zaboravite na kondenzaciju

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale djecu. Oni koji nemaju djece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju djecu.

Postoji jedna izuzetno snažna i kratka molitva koja se smatra najefektivnijom od svih. Kada se suočite sa teškim situacijama i osjećate da vaš život ne ide u pravom smjeru, dovoljno je izgovoriti sljedeće riječi.

"Gospode Isuse Hriste, sine Božji, pomiluj me grešnog".

Najmoćnija molitva Bogorodici: Izbavlja iz nevolje, nepravde i potištenosti

"Prepodobna Carice moja, Presveta nado moja, utočište sirotih, zaštitnice putnika, pomoćnice onima koji su u bijedi i zaštiti onih koje zlostavljaju. Vidi moju nevolju, vidi moju muku. Sa svih strana sam opkoljen iskušenjem, a nema nikog da me brani, Ti mi sama pomogni jer sam nemoćan. Nahrani me kao stranca, uputa me kao zabludelog, izliječi me i spasi kao beznadežnog.

(Srbija Danas)

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.