СПЦ

Данас је Усјековање главе Светога Јована Крститеља

  • Извор: Агенције
  • 11.09.2024. 07:10

Српска православна црква данас обиљежава Усјековање главе Светога Јована Крститеља.

На данашњи дан страдао је Свети Јован Крститељ. Овај дан проводи се у молитви и строгом посту. Сврстан је међу славе и обиљежен црвеним словом у црквеном календару. 

Јован Крститељ погубљен је према наређењу цара Ирода Агрипе, а по жељи његове жене Иродијаде. Глава светитеља је одсјечена односно "усјекована" и на тањиру донијета пред његову пасторку, играчицу Салому.

Ученици Јованови преко ноћи тајно су узели учитељево тијело и сахранили га у Севастији. Глава светитељева, закопана је посебно, на тајном мјесту. Касније је пренијета у Јерусалим, а у вријеме византијске царице Теодоре чудотворна Крститељева глава пренијета је у Цариград.

Строг пост

Црква прописује строги пост и уздржавање. У хришћанском свијету се обиљежава као дан када је освештана црква коју су на гробу Светог Јована Крститеља подигли цар Константин и царица Јелена.

Ко је био Јован Крститељ?

Свети Јован је, према предању, примјер чврсте и непоколебљиве вјере, поштења, одважности и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је живио у гријеху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе. Јован је осудио и јавно разобличио Ирода зато што је отјерао своју закониту супругу, кћерку арапског цара, убио свог брата Филипа и узео његову жену.

Приликом прославе Иродовог рођендана Салома је одиграла свој плес, послије којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће. Она је, на наговор мајке, затражила главу Светог Јована.

Иродијада је захтијевала да се свецу одруби глава и покопа одвојено од тијела, у страху да Свети Јован не васкрсне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: