SPC

Danas je Usjekovanje glave Svetoga Jovana Krstitelja

  • Izvor: Agencije
  • 11.09.2024. 07:10

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Usjekovanje glave Svetoga Jovana Krstitelja.

Na današnji dan stradao je Sveti Jovan Krstitelj. Ovaj dan provodi se u molitvi i strogom postu. Svrstan je među slave i obilježen crvenim slovom u crkvenom kalendaru. 

Jovan Krstitelj pogubljen je prema naređenju cara Iroda Agripe, a po želji njegove žene Irodijade. Glava svetitelja je odsječena odnosno "usjekovana" i na tanjiru donijeta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo tijelo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mjestu. Kasnije je prenijeta u Jerusalim, a u vrijeme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava prenijeta je u Carigrad.

Strog post

Crkva propisuje strogi post i uzdržavanje. U hrišćanskom svijetu se obilježava kao dan kada je osveštana crkva koju su na grobu Svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena.

Ko je bio Jovan Krstitelj?

Sveti Jovan je, prema predanju, primjer čvrste i nepokolebljive vjere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je živio u grijehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome. Jovan je osudio i javno razobličio Iroda zato što je otjerao svoju zakonitu suprugu, kćerku arapskog cara, ubio svog brata Filipa i uzeo njegovu ženu.

Prilikom proslave Irodovog rođendana Saloma je odigrala svoj ples, poslije kojeg joj je Irod ponudio da traži šta god hoće. Ona je, na nagovor majke, zatražila glavu Svetog Jovana.

Irodijada je zahtijevala da se svecu odrubi glava i pokopa odvojeno od tijela, u strahu da Sveti Jovan ne vaskrsne.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: