СПЦ

Данас је свети апостол Тадеј: Ово обавезно урадите!

  • 03.09.2024. 09:07

Свети апостол Тадеј по календару Српске православне цркве слави се 3. септембра.

Један од седамдесеторице, Свети апостол Тадеј је прво видио и чуо Јована Крститеља и примио је крштење од њега, а потом је видио Господа Исуса Христа.

Господ га је уврстио у седамдесет мањих апостола. Послије славног свог васкрсења и вазнесења Господ је послао Тадеја у Едесу, родно мјесто Тадејево, а према Своме обећању кнезу Авгару, кога је овоме Господ дао онда када му је послао убрус са ликом Својим.

Нови живот наше глумице: Развела се, станује на двије локације и ужива за све паре

Нови живот наше глумице: Развела се, станује на двије локације и ужива за све паре

Цјеливањем тога убруса Авгар је био излијечен од куге, али не сасвим. Мало куге му је било остало још на лицу. Када се Свети Тадеј јавио Авгару, он га је примио са великом радошћу. Апостол Христов га је поучио вјери истинитој, а потом га крстио. Када је крштени Авгар излазио из воде спаде и остатак куге с њега и у потпуности је оздравио. Прославивши Бога, кнез Авгар је хтио да и његов народ спозна Бога и да га прослави.

Кнез је тада сазвао све грађане Едесе пред апостола светог Тадеја, да чују проповијед о Христу. Чувши ријечи апостолске и видјевши чудесно исцељеног кнеза, људи су одбацили идоле и нечисто живљење, примили су вјеру Христову и крстили се. И тако се град Едеса просвети хришћанством. Кнез Авгар је изнио много злата и понудио га апостолу, али Тадеј му рече: “Кад своје остависмо, како туђе да примамо?” И проповиједао је свети Тадеј Јеванђеље по Сирији и Финикији. Упокојио се у Господу у граду Вириту Финикијском.

Лопови им прије сахране опљачкали кућу: Сахрањени младић и дјевојка који су се утопили у Рамском језеру

Лопови им прије сахране опљачкали кућу: Сахрањени младић и дјевојка који су се утопили у Рамском језеру

Свети апостол Тадеј, обичаји и вјеровања

На овај дан ваљало би отићи у цркву и помолити се за здравље ближњих.

(Жена Блиц)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке