SPC

Danas je sveti apostol Tadej: Ovo obavezno uradite!

  • 03.09.2024. 09:07

Sveti apostol Tadej po kalendaru Srpske pravoslavne crkve slavi se 3. septembra.

Jedan od sedamdesetorice, Sveti apostol Tadej je prvo vidio i čuo Jovana Krstitelja i primio je krštenje od njega, a potom je vidio Gospoda Isusa Hrista.

Gospod ga je uvrstio u sedamdeset manjih apostola. Poslije slavnog svog vaskrsenja i vaznesenja Gospod je poslao Tadeja u Еdesu, rodno mjesto Tadejevo, a prema Svome obećanju knezu Avgaru, koga je ovome Gospod dao onda kada mu je poslao ubrus sa likom Svojim.

Novi život naše glumice: Razvela se, stanuje na dvije lokacije i uživa za sve pare

Novi život naše glumice: Razvela se, stanuje na dvije lokacije i uživa za sve pare

Cjelivanjem toga ubrusa Avgar je bio izliječen od kuge, ali ne sasvim. Malo kuge mu je bilo ostalo još na licu. Kada se Sveti Tadej javio Avgaru, on ga je primio sa velikom radošću. Apostol Hristov ga je poučio vjeri istinitoj, a potom ga krstio. Kada je kršteni Avgar izlazio iz vode spade i ostatak kuge s njega i u potpunosti je ozdravio. Proslavivši Boga, knez Avgar je htio da i njegov narod spozna Boga i da ga proslavi.

Knez je tada sazvao sve građane Еdese pred apostola svetog Tadeja, da čuju propovijed o Hristu. Čuvši riječi apostolske i vidjevši čudesno isceljenog kneza, ljudi su odbacili idole i nečisto življenje, primili su vjeru Hristovu i krstili se. I tako se grad Еdesa prosveti hrišćanstvom. Knez Avgar je iznio mnogo zlata i ponudio ga apostolu, ali Tadej mu reče: “Kad svoje ostavismo, kako tuđe da primamo?” I propovijedao je sveti Tadej Jevanđelje po Siriji i Finikiji. Upokojio se u Gospodu u gradu Viritu Finikijskom.

Lopovi im prije sahrane opljačkali kuću: Sahranjeni mladić i djevojka koji su se utopili u Ramskom jezeru

Lopovi im prije sahrane opljačkali kuću: Sahranjeni mladić i djevojka koji su se utopili u Ramskom jezeru

Sveti apostol Tadej, običaji i vjerovanja

Na ovaj dan valjalo bi otići u crkvu i pomoliti se za zdravlje bližnjih.

(Žena Blic)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: