СПЦ

Данас је Света Петка Трнова: Једна ствар је женама строго забрањена

  • Извор: Курир
  • 08.08.2024. 07:03

Српска православна црква 8. августа обиљежава Свету Параскеву, која је у народу познатија као Трнова Петка, чиме се завршава љетњи "циклус женских празника". Након Огњене и Благе Марије, Света Петка Трнова још једна је од заштитница жена које се празнују током љета.

Света Петка рођена у хришћанској породици у Риму, а након смрти родитеља је подијелила сиротињи сав свој иметак и замонашила се. Будући да је проповиједала хришћанство, брутално је мучена, а скончала је погубљењем у првој половини другог вијека.

Њене мошти почивају у Истанбулу, а на фрескама се обично приказује у монашкој одјећи са крстом, који симболише њено мучеништво и страдање, уз гранчицу мирте.

У народу се вјерује да је Света Петка Трнова заштитница жена, као и да помаже сиромашнима и болеснима, па се многи моле за оздрављење над њеним моштима, за које се вјерује да имају исцјелитељске моћи.

Обичаји

У српском народу постоји много вјеровања и обичаја на овај празник, а најважнији је да се избјегавају сви тежи послови, како у кући, тако и на пољу. У прошлости се вјеровало да на Свету Петку Трнову не ваља месити, прати веш, бавити се ручним радом, износити пепео из куће... У супротном, вјерује се, стиже казна у виду трњења руку.

Постоји и стари обичај да младе дјевојке на овај дан беру цвијеће и њиме украсе дом како би призвали мир и благостање, док се дјевојчицама облаче посебне хаљине не би ли их увијек пратила радост.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина