SPC

Danas je Sveta Petka Trnova: Jedna stvar je ženama strogo zabranjena

  • Izvor: Kurir
  • 08.08.2024. 07:03

Srpska pravoslavna crkva 8. avgusta obilježava Svetu Paraskevu, koja je u narodu poznatija kao Trnova Petka, čime se završava ljetnji "ciklus ženskih praznika". Nakon Ognjene i Blage Marije, Sveta Petka Trnova još jedna je od zaštitnica žena koje se praznuju tokom ljeta.

Sveta Petka rođena u hrišćanskoj porodici u Rimu, a nakon smrti roditelja je podijelila sirotinji sav svoj imetak i zamonašila se. Budući da je propovijedala hrišćanstvo, brutalno je mučena, a skončala je pogubljenjem u prvoj polovini drugog vijeka.

Njene mošti počivaju u Istanbulu, a na freskama se obično prikazuje u monaškoj odjeći sa krstom, koji simboliše njeno mučeništvo i stradanje, uz grančicu mirte.

U narodu se vjeruje da je Sveta Petka Trnova zaštitnica žena, kao i da pomaže siromašnima i bolesnima, pa se mnogi mole za ozdravljenje nad njenim moštima, za koje se vjeruje da imaju iscjeliteljske moći.

Običaji

U srpskom narodu postoji mnogo vjerovanja i običaja na ovaj praznik, a najvažniji je da se izbjegavaju svi teži poslovi, kako u kući, tako i na polju. U prošlosti se vjerovalo da na Svetu Petku Trnovu ne valja mesiti, prati veš, baviti se ručnim radom, iznositi pepeo iz kuće... U suprotnom, vjeruje se, stiže kazna u vidu trnjenja ruku.

Postoji i stari običaj da mlade djevojke na ovaj dan beru cvijeće i njime ukrase dom kako bi prizvali mir i blagostanje, dok se djevojčicama oblače posebne haljine ne bi li ih uvijek pratila radost.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina