Такмичење

Бира се нова најбоља српска ријеч: Ове ријечи су у ширем избору

  • Извор: Б92
  • 07.10.2024. 19:15

На конкурс за такмичење за најбољу нову српску ријеч пристигла је укупно 661 ријеч и то из различитих земаља, а 130 ушло је у шири избор који разматра жири, након чијег суда слиједи и јавно гласање у којем ће сви моћи да учествују.

Такмичење које организује "Мала библиотека" претходних година изазвало је велику пажњу, а многи са нестрпљењем очекују и овогодишњи избор. Како су организатори такмичења навели, осим Србије и Црне Горе, предлози речи су стизале из Њемачке, Канаде, Аутрије, Мексика, Аустралије.

"Писали су нам професори, писци, преводиоци, дјеца, ђаци, студенти, наставници, родитељи, обични људи, стручњаци разних врста. Шири избор је послати десеточланом жирију (међу њима су угледни писци, академици, професори, новинари). Одлучивање жирија траје од 4. до 20. октобра Шири избор од 130 речи су саставили уредници такмичења, имајући у виду правила такмичења, потом природне састојне вриједности самих предложених  ријечи: разумљивост, звучност, објашњење такмичара, тренутну потребу за замјеном стране ријечи", рекао је Вељко Жижић из Мале библиотеке за B92.net.

Јавна објава побједника за ову годину је 1. новембра.

У наставку текста можете да видите приједлоге 130 речи које чине шири избор и које су тренутно код жирија на одлучивању:

1. заблуђен

Бити у заблуди, неко ко одбија да прихвати реално стање ствари и живи у свом свијету заблуда. Намијењена је као еквивалент енглеској речи делусионал. Циљ ове речи је да се нађе адекватан придев, будући да се delusional  углавном преводи као у заблуди.

2. међудејство

Ова ријеч се предлаже као замјена/синоним за ријеч интеракција. Као фармацеут који често чита или пише стручне и научно популарне текстове врло често се се срећем са изразима као што су: интеракција лијекова са храном; интеракција антибиотика са биљним лијековима и сл. Ријеч интеракција среће се и у дневним листовима и недјељницима, што би био добар разлог за замјену ријечи интеракција рјечју међудејство.

3. врћевина

Предлажем замјену енглеске именице спин (у смислу: довођење у заблуду, скретање пажње...), српском именицом врћевина. Није надахнуће, користи се у Чачку и околини, да означи замајавање, кроз причу, да би се прикрила превара.

4. доброчанствен/а

Када је моја ћерка Нина била мала, рекла је "Мама ти се доброчанствена" желећи да каже да сам јој добра. Будите доброчанствени.

5. супамет

Супамет као вјештачка интелигенција, нешто што ће народ користити и поред своје природне памети.

6. струјокола

Електрични ауто ће се користити много у будућности, па би лакши израз био струјокола.

7. домаћичити (домаћичење)

Објашњење значења: ријеч означава збирно све радње или послове које најчешће или упоредо обавља једна домаћица (жена или било ко други ко се бави кућним пословима). Ближе објашњење слиједи кроз надахнуће.

Надахнуће: спонтано, на питање пријатељице која ме прекинула позивом у сред чишћења куће и упоредног кувања и укључивања машине за веш, ја сам у даху одговорила - домаћичим! Мој одговор наишао је на њено одушевљење што сам јој једном ријечју рекла све што радим, а да при том ту ријеч до тада није чула. Лично надахнуће је да можда ова ријеч може да буде још једно зрнце снаге нашем лијепом српском језику.

8. нежељеница

Ево мог приједлога за англицизам "спам": нежељеница. Надахнуће је дошло из француског гдје се та ријеч преводи синтагмом нежељена пошта (електронска).

9. освјежена

Замена за освјежавање (апдејт) рачунара или програма: освежјак.

10. дружботворство

Дружботворство - тимбилдинг - (team building). Ова туђица је јако популарна у пословном свијету а звучи крајње извјештачено. Мислим да би јој ова домаћа замјена дала душу и улила преко потребну дозу топлине. Ријеч ми је синула око три ујутру током цјелодневног дежурства у болници Мишелук у доба короне.

11. самолетка

Дрон - самолетка. Надахнуће за ову ријеч је руски у којем реч самолёт означава авион/ ваздухоплов.

12.врагославље

Врагославље - сатанизам. Ова ријеч ми се одмах допала а први пут сам на њу налетио у једној меми која је подстицала коришћење српских ријечи мјесто туђица.

13. једноколенићи

За енглеску ријеч siblings која једним појмом означава браћу и сестре предлажем ријеч једноколенићи ил истоколенићи, будући да у нашем језику нема израза којим се истовремено означавају браћа и сестре. Сама имам и брата и сестру, а имам и ћерку и сина па је инспирација за ово свуда око мене

14. душт

Ми, нажалост немамо ријеч за унутрашњу енергију, унутрашњу снагу... То што је на јапанском 'ки',а на кинеском 'чи',код нас би можда могло да буде 'душт'... С једне стране вуче на прелијепу,старинску ријеч 'дажд',а са друге стране је нешто попут гушта душе...

15. сукишица

Сукишица - ситна киша. Увијек кад пада најситнија могућа киша ја кажем "пада сукишица" зато што ме подсјећа на суснежицу.

16. зорожур

Зорожур - облик забаве, журке, која се одвија након главне журке и обично траје до зоре, раног јутра) - замена за ”Afterparty”. (Први дио ријечи "зоро" говори да се догађај одвија до зоре или до раног јутра, други део "жур" говори о журци.

17. малишњак

С обзиром да је ријеч енглеског поријекла "todler" превише коришћена у посљедње вријеме, а тврде да не постоји српска ријеч. Предлажем да то буде малишњак. Скоро сам добила бебу и ријеч "todler" је на сваком кораку. Надам се да ћемо ускоро пронаћи замјену за ову туђицу.

18. презборити

Замјена за овершеровати ("overshare")- презборити; Ријеч је настала од префикса ''прије'' и глагола зборити и означава дијељење превише детаља или података о некоме или нечему, или пак о самом себи.

19. тихољубље

Тихољубље - Ова ријеч нема буквално значење да некога тихо љубимо, већ се односи на неку особу према којој гајимо њежна и лијепа осјећања а далеко је. Тачније, тихољубље може да буде стање духа и заљубљености према некој особи којој не можемо одмах и директно да пружимо или узвратимо љубав, већ то чинимо скривено или тихо на даљину, па можда дијелом и у тајности.

20. млаковеран

Млаковеран - Ова ријеч по мом мишљењу може да означава особу која није у потпуности одана и вјерна свом партнеру, већ нешто таји и скрива. Не само своја осјећања већ и своје мисли, дјела, идеје, планове.... Није замјена за прељубника или прељубницу већ за особу која буди сумњу да није у потпуности одана и искрена...

21. нагибно

Иако ова ријеч постоји, желим да је предложим за свакодневно коришћење. Почећу од објашњења: Имам једно одјељење шестака које ме је више пута током ове године питало:

Наставнице, како се каже - отворити прозор на кип или на кант. Мој одговор је сваки пут био: Хм. Ни једно ни друго није наша ријеч. Једног дана ријешим да истражим могућности, и налетим на ријечи хрватског лингвисте који предлаже да се користи већ постојећа ријеч - нагибно. Отворити прозор нагибно. Па да, видјех послије да многи произвођачи столарије користе ту ријеч, али она није у свакодневној употреби. Све у свему, од тог дана моји ученици 6/А и ја отварамо прозоре искључиво нагибно.

22. срамоход

Ријеч срамоход ("Walk of shame") се односи за осјећај срамоте који доживљава особа док корача, најчешће на путу до куће. Идеја се јавила након што сам у једној серији примијетила погрешан превод ових ријечи са енглеског на хрватски језик. Циљ овог предлога је да се понуди ријеч која ће пренијети стварно значење ријечи из енглеског језика.

23. старожења

Предлог за нову реч је: Старожења. Пратећи једну емисију приметио сам да се пријављују старији људи од преко 70 година да покушају пронаћи своју сродну душу и ту ми је пало на памет да они не могу бити младожење него старожење.

24. прасејање

Замјена за Мито. У Врање више не важи изрека "Дај попе руку", већ "Дај докторе руку“". Да се доктори не би замарали изговарајући двије ријечи, а из скромности, измислили су кованицу прасејање. "Донесите прасејање", па ћемо видјети шта можемо да урадимо за болесника". Тешко онима који немају прасејање.

25. ливадовати

Поштовани, мој син Јаков (4 године) има ријеч за енгл.реч. picnic - ливадовати. Користи конструкцију на сљедећи начин: "Мама, кад идемо да ливадујемо на Авали?" или " Да ли смо тамо већ ливадовали?" Дакле, направио је глагол од ријечи ливада.

26. залежина

Замјена за Бекап (Backup), предложена нова ријеч: залежина. Значење: резервна копија података или информација која се чува у циљу спречавања губитка оригиналних података или информација. Надахнуће: залежина долази од ријечи "залога" и "лежати", овдје се наглашава да подаци "леже" и да су заправо залог спреман за употребу. Циљ: замијенити технички појам рјечју српског звука, као и подстицај информатичарима да се служе српским ријечима, па да умјесто компјутер чујемо рачунар.

27. тужић

Поштовани, Мој приједлог за нову српску ријеч јесте ријеч "тужић" као замјена за "тужан смајли". Идеју сам добила због црвеног смајлића у дневнику који се додељује за активност/неактивност. Дјеци је јако симпатичан тај термин, чак су га и усвојили у свом говору.

28. засебљив

Пишем Вам у име своје баке, која има 75 година и нажалост није дигитално писмена. Ријеч коју је она сковала током једне посјете рођацима је "засебљив". Настала је спајањем предлога "за" и повратне личне замјенице "себе" као синоним за ријеч "себичан", "егоистичан" и има исто значење: Онај који мисли само на себе, који се брине само за своју корист. Мотив бакиног учешћа на конкурсу јесте допринос српском рјечнику са циљем да се њена новостворена ријеч устали и нађе свој пут у српском језику, како би некоме била пријатнија за изговор у односу на ријеч "себичан" као што је пријатнија баки.

29. пупоплет

Пупољак, избојник, цвијет, плод - кад природа покаже се у прелијепом свјетлу.

30. мрзосуд

Мрзосуд умјесто речи хејтер, широко распрострањена у нашем језику и рекла бих да је права најезда мрзосуда у свакој сфери нашег живота. Сматрам да су такозвани "хејтери" пуни мржње и дозвољавају себи за право да осуде свакога, без обзира да ли имају какав основ или не. Тако да бих рекла да је ријеч произашла као спој ријечи мржња и осуда. А мислим да имамо и превише англицизама у нашој свакодневици, па ето у инат томе предлажем ову ријеч.

31. премислити

У вријеме опште свијести о анксиозности и осјећањима, често користимо израз overthinking, који се односи на прекомјерно размишљање о некој теми, односно стварање у глави безброј различитих сценарија за будућу ситуацију.

32. слободелатник

Обраћам Вам се како бих предложио ријеч слободелатник. Ријеч сам сковао комбинујући елементе домаћег поријекла, слободан и дјелатник, а са циљем стварања замјене за англицизам фриленсер.

Нисам пуриста и неко сам ко је студирао управо Енглески језик и књижевност, али примјећујем да је уплив англицизама у српски језик у посљедње вријеме прилично велики и сматрам да су креативна рјешења увијек добродошла као замјене за ове ријечи. Пошто и сам припадам овој категорији и немам стално запослење већ дјелам слободно, пало ми је на памет да би било пригодно да нађем замјену за ову ријеч коју све чешће користимо, јер се број људи који овако послују повећава.

33. прстоклиз

Прстоклиз - екран осјетљив на додир (Touch screen).

34. следоглед

Следоглед - Бинџовање или маратонско гледање представља упражњавање вишесатног непрекидног гледања телевизијског програма.

35. часовод

Часовод - распоред часова. Примјер: Погледај на часоводу колико имамо часова у четвртак. Ову ријеч је измислио и користи мој син Лука, 12 год.

36. бабинство 

Бабинство - дивно доба у животу жене када се роди унуче.

37. бездисање

Бинџовање: бездисање, Бинџовати: бездисати, Онај који "бинџује": бездисач. Изворно "бинге" подразумијева "неумјерено пијење док се све не попије", касније се односи и на храну, а најновије је binge-watching - гледање неке серије без (пре)даха, не дишући. Тако се и неком халапљивцу за столом каже "диши мало", у значењу стани, предахни.

38. гегавче

Гегавче - замјена за англицизам "todler", који у српском језику нема превод, долази од енглеске речи "tо toddle" - несигурно ходати, гегати се, а означава дијете у узрасту од 1-3 године, са специфичним развојним циљевима за тај узраст. Мислим да је боља именица у средњем роду од родно диференцираних "гегавац" и "гегавица".

39. смутко

Смутко за блендер (од глагола смутити, а по узору на: сјецко).

40. неизнуђ

Испод вам достављам идеју за нову најбољу српску ријеч. Ова ријеч надахнута је свим оним мали неизнуђеним грешкама, грешкама које немају кривца, посљедице, и не наносе штету. Ријеч која ублажава оштар израз грешка, или оно страно Error, oopsie, или многе друге. Ријеч: Неизнуђ, именица, једнина, за малу једноставну невину грешку.

41. каснокаснилац

Предлажем да ријеч раноранилац коначно добије свој антоним - каснокаснилац. Ријеч би описивала некога ко долази кући у периоду између поноћи и свитања, као и оног ко долази на посао минимум 15 минута, а највише сат времена након почетка радног времена. Заборавих само да додам, да би означавала и значење особе која се буди послије 10 преподне.

42. расаница

Излазак из неког стања нејасноће, неодређености, као кад нам "пукне пред очима", избистри се суштина неког дешавања. Ријеч је изговорила шестогодишњакиња Елена када је њена бака објашњавала како је тог јутра нешто схватила. У току њене приче она је рекла: "Имала си расаницу!"

Послије дивне речи духоклонуће, ова ријеч би била као подстицај, као излазак из стања клонулости духа.

43. дводан

Дводан - замена за англицизам "викенд". Идеју сам добила јер се викенд састоји из два дана.

44. поновак

Поновак - замјена за туђицу "déjà vu". Идеју сам добила јер се ми осјећамо као да се тренутак поновио када осјетимо деја ву.

45. душовање

Душовање - путовање нечије душе након смрти. Инспирацију за ову ријеч сам добила јер сам схватила да у српском језику нема ријечи за тако нешто.

46. плесолом

Плесолом - breakdance. Ова ријеч ми је одједном синула када сам гледао такмичење у брејкденсу за вријеме олимпијских игара и како се такмичари "ломе" док плешу. Поред ријечи плесолом, размишљао сам и о верзији игролом са истим значењем, али сам се ипак одлучио за предложену ријеч. Циљ ми је да се замјени туђица брејкденс // breakdance. Из ове ријечи можемо извести друге: Плесоломац - играч плесолома, Плесоломка (плесоломкиња) - играчица плесолома, "Идем на плесолом", итд.

47. веротрагна

Веротрагна (придјев) означава особу која тражи свој себе, свој смисао или животни пут кроз вјеру у себе или неку силу, покретачку снагу итд.

48. табанче

Мој приједлог за "Најбољу нову српску ријеч" је ријеч табанче / табанчад. Вјерујем да је ова ријеч одговарајућа за све популарнију енглеску ријеч "toddler", који означава дијете узраста од 1. до 3. године. Енглеска ријеч toddler потиче од глагола то toddle који означава гегање, несигуран ход. У неким дијеловима Србије често се може чути да неко табана, тј. хода или корача, одатле идеја да нови термин заснујем на глаголу табанати. С друге стране, како дјецу узраста до 1. године називамо одојчад (одојче), засновано на том већ постојећем моделу сматрам да би

49. оносев

Транс - Оноснев: ако је транс стање посебног усхићења и заноса које се постиже "изласком" из себе, онда се наша душа ослободила стеге тјелесног, па снијева мимо њега и за себе, није више у овом него је у оном, онда је она у стању оноснева.

50. благоснев

екстаза - благоснев (благосневак) човјекова вјечита тежња, свјесна или не, је да се што више приближи Богу, а то може само бестјелесно. Ако је екстаза највећи степен усхићености гдје човјек постаје чисто духовно биће, онда је у он неком стању најњежнијег, најнепорочнијег, најблаженијег, толико жељеног благог сневања, које је увијек бестјелесно, отуд ријеч благоснев боље него ријеч екстаза осликава стање у ком смо дотакли рај.

Комплетну листу погледајте на ОВОМ ЛИНКУ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм