Министар одбране

Хелез би да шаље деминере у Украјину

  • Извор: СРНА
  • 22.09.2023. 14:49

Директор Међународног војног особља НАТО-а Јануш Адамчак поздравио је идеју министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да Оружане снаге БиХ предводе пројекте деминирања у Украјини, када се за то стекну услови.

Адамчак је похвално недавну помоћ Оружаних снага БиХ у поплавама погођеној Словенији, те истакао опредијељеност НАТО-а за реализацију пакета помоћи за изградњу одбрамбених капацитета БиХ, као и даљи развој интероперабилности Оружаних снага БиХ са војскама чланица овог војног савеза.

Хелез и замјеник министра за управљање ресурсима Александар Гогановић разговарали су са Адамчаком о актуелним активностима Министарства и Оружаних снага БиХ, те размијенили ставове о тренутној безбједносној ситуацији у Европи, као и импликацијама на БиХ и регион, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Хелез је предложио да Оружане снаге БиХ, чији припадници међу ријеткима у свијету спроводе деминирање по изузетно строгим стандардима хуманитарног деминирања, предводе активности деминирања у Украјини, када буду створени услови за то.

Додик: Достојанствено обраћање Вучића у УН, Србија да стане иза политике коју он представља

Додик: Достојанствено обраћање Вучића у УН, Србија да стане иза политике коју он представља

"Желио бих ојачати улогу Центра за противминско дјеловање и уништавање неексплодираних убојних средстава Оружаних снага БиХ", рекао је Хелез, те госту из НАТО-а захвалио за ангажман Алијансе по питању пројекта изградње одбрамбених капацитета БиХ, нагласивши потребу модернизације Оружаних снага БиХ, али и наставка мисије Еуфора у БиХ.

Гогановић је изразио опредијељеност за сарадњу с НАТО савезом, како је то дефинисано Програмом реформи, те нагласио потребу за продужењем мисије Еуфора, чија је велика улога у изградњи безбједног окружења у БиХ, саопштено је из Министарства одбране.

Он је изразио задовољство што је Предсједништво БиХ усвојило структуру генералског кора, које је доставило Министарство одбране у Савјету министара, те изразио наду да ће до краја године бити именовани нови генерали.

Жена из Лакташа стабилно: Примљена неухрањена, анемична и без свијести

Жена из Лакташа стабилно: Примљена неухрањена, анемична и без свијести

Саговорници су изразили и задовољство што ће наредне године БиХ бити домаћин два значајна догађаја под покровитељством НАТО-а - Партнерске координацијске конференције и НАТО-вог партнерског симпозија.

На састанку су учествовали и радници НАТО Штаба Сарајево бригадни генерал Памела Мегаха, помоћници министра одбране Зоран Шајиновић и Џенан Реџо, директор Одјељења за заједничку безбједност Међународног војног особља НАТО-а Тибери Сербан (Тибериу Сербан), шеф војног дијела Мисије БиХ при НАТО-у бригадир Един Фако, шеф Кабинета министра одбране Салко Беба и шеф Канцеларије замјеника министра одбране за политику и планове Данијела Билић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: