"Највећи проблем Мајклу Марфију је што ми поштујемо Устав"

Вулић: Српска дала највећи допринос када је у питању усклађивање Реформске агенде

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2024. 12:38

Република Српска је дала највећи допринос када је у питању усклађивање Реформске агенде, а највећи проблем Мајклу Марфију је што ми поштујемо Устав и Општи оквирни споразум за мир у БиХ, каже за АТВ Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Република Српска је дала највећи допринос када је у питању усклађивање Реформске агенде,  односно њени представници, поштујући уставна овлаштења. А то и јесте највећи проблем Марфију јер ми поштујемо Устав и Општи оквирни споразум за мир у БиХ. То је његова највећа препрека у остваривању, како личних, тако и политичких амбиција о којима не говори. На том путу му је Милорад Додик и зато без икаквог основа и покрића оптужује предсједника Додика за нешто што не постоји. Ово апсолутно није тачно, и неутемељено је, јер институције Српске у сваком погледу, су апсолутно све урадиле, када је у питању усаглашавање и давања сагласности на ту агенду. То се може врло лако провјерити јер постоје писани трагови људи који су се изјашњавали и дали сагласност. Сви у тиму који су били представници Српске, дали су сагласност. То што четири кантона нису дала сагласност, то је проблем ФБиХ, али он своје фрустрације из емоције према ФБиХ, не може да лијечи и да их критикује и онда му је Додик једини кривац", каже Сања Вулић. 

Никшић: Рушење плана реформи је рушење БиХ и издаја грађана

Никшић: Рушење плана реформи је рушење БиХ и издаја грађана

Она каже да се из изјава америчког амбасадора у БиХ може закључити да је опсједнут ликом Милорада Додик.

"Не баве се толико Српском колико се баве предсједник Српске и ми долазимо до закључка је Марфи опседнут ликом Милорада Додика и то ће трајати док не оде из БиХ. Чекамо новог амбасадора и треба нагласити да Српска нема проблем са Америком, ми имамо проблем са једним појединцем који је приватизовао права да он говори у име државе. Ми сви имамо проблем са Марфијем који нас мрзи из њему знаних разлога. Не воли нас јер му кажемо да не даму своју земљу, јер поштујемо Општи оквирни споразум. Он ради све што је против устава и против закона, а само са циљем стварања унитарне БиХ и одузимања имовине јер он у свему томе види своју личну користи. Правда је спора, али достижна. Вријеме ће показати да се ми залажемо за слово Дејтона", рекла је Сања Вулић.

Подсјећамо, БиХ је једина у регији која није приступила овом инструменту, којем је за БиХ предвиђено чак двије милијарде КМ. Процес је успоравала чињеница да је БиХ морала ускладити 113 тачака из реформске агенде

Овога пута условна сагласност стигла је из четири кантона у ФБиХ који је, подсјетимо, на крају нису ни дали. Ријеч је о Средњобосанском, Тузланском, Зеничко-добојском те Унско-санском кантону.

Хаос међу бошњачким политичарима: Избио ''рат'' због Реформске агенде!

Хаос међу бошњачким политичарима: Избио ''рат'' због Реформске агенде!

Из Савјета министара БиХ су навели да је било потребно изјашњавање “за” или “против” и то без услова па је њихова комуникација схваћена као глас против.

Сходно наведеном, консензуса није било и тако Реформска агенда није усаглашена нити ће бити послата у Брисел. Умјесто таквог документа, у тај град ће отићи информација да он није усаглашен.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.