"Najveći problem Majklu Marfiju je što mi poštujemo Ustav"

Vulić: Srpska dala najveći doprinos kada je u pitanju usklađivanje Reformske agende

  • Izvor: ATV
  • 26.07.2024. 12:38

Republika Srpska je dala najveći doprinos kada je u pitanju usklađivanje Reformske agende, a najveći problem Majklu Marfiju je što mi poštujemo Ustav i Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, kaže za ATV Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Republika Srpska je dala najveći doprinos kada je u pitanju usklađivanje Reformske agende,  odnosno njeni predstavnici, poštujući ustavna ovlaštenja. A to i jeste najveći problem Marfiju jer mi poštujemo Ustav i Opšti okvirni sporazum za mir u BiH. To je njegova najveća prepreka u ostvarivanju, kako ličnih, tako i političkih ambicija o kojima ne govori. Na tom putu mu je Milorad Dodik i zato bez ikakvog osnova i pokrića optužuje predsjednika Dodika za nešto što ne postoji. Ovo apsolutno nije tačno, i neutemeljeno je, jer institucije Srpske u svakom pogledu, su apsolutno sve uradile, kada je u pitanju usaglašavanje i davanja saglasnosti na tu agendu. To se može vrlo lako provjeriti jer postoje pisani tragovi ljudi koji su se izjašnjavali i dali saglasnost. Svi u timu koji su bili predstavnici Srpske, dali su saglasnost. To što četiri kantona nisu dala saglasnost, to je problem FBiH, ali on svoje frustracije iz emocije prema FBiH, ne može da liječi i da ih kritikuje i onda mu je Dodik jedini krivac", kaže Sanja Vulić. 

Nikšić: Rušenje plana reformi je rušenje BiH i izdaja građana

Nikšić: Rušenje plana reformi je rušenje BiH i izdaja građana

Ona kaže da se iz izjava američkog ambasadora u BiH može zaključiti da je opsjednut likom Milorada Dodik.

"Ne bave se toliko Srpskom koliko se bave predsjednik Srpske i mi dolazimo do zaključka je Marfi opsednut likom Milorada Dodika i to će trajati dok ne ode iz BiH. Čekamo novog ambasadora i treba naglasiti da Srpska nema problem sa Amerikom, mi imamo problem sa jednim pojedincem koji je privatizovao prava da on govori u ime države. Mi svi imamo problem sa Marfijem koji nas mrzi iz njemu znanih razloga. Ne voli nas jer mu kažemo da ne damu svoju zemlju, jer poštujemo Opšti okvirni sporazum. On radi sve što je protiv ustava i protiv zakona, a samo sa ciljem stvaranja unitarne BiH i oduzimanja imovine jer on u svemu tome vidi svoju ličnu koristi. Pravda je spora, ali dostižna. Vrijeme će pokazati da se mi zalažemo za slovo Dejtona", rekla je Sanja Vulić.

Podsjećamo, BiH je jedina u regiji koja nije pristupila ovom instrumentu, kojem je za BiH predviđeno čak dvije milijarde KM. Proces je usporavala činjenica da je BiH morala uskladiti 113 tačaka iz reformske agende

Ovoga puta uslovna saglasnost stigla je iz četiri kantona u FBiH koji je, podsjetimo, na kraju nisu ni dali. Riječ je o Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom te Unsko-sanskom kantonu.

Haos među bošnjačkim političarima: Izbio ''rat'' zbog Reformske agende!

Haos među bošnjačkim političarima: Izbio ''rat'' zbog Reformske agende!

Iz Savjeta ministara BiH su naveli da je bilo potrebno izjašnjavanje “za” ili “protiv” i to bez uslova pa je njihova komunikacija shvaćena kao glas protiv.

Shodno navedenom, konsenzusa nije bilo i tako Reformska agenda nije usaglašena niti će biti poslata u Brisel. Umjesto takvog dokumenta, u taj grad će otići informacija da on nije usaglašen.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 ATV Specijal: Crna Gora

    ''Zašto se politička situacija ne smiruje u Crnoj Gori? Zašto su Crnogorci dali zeleno svjetlo za rezoluciju u Srebrenici? Kome smeta Rezolucija o genocidu u Jasenovcu? Čija je današnja Crna Gora?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 23:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 23:20 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)