Премијер Федерације БиХ

Никшић: Рушење плана реформи је рушење БиХ и издаја грађана

  • Извор: СРНА
  • 26.07.2024. 07:30

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је да су, нажалост, грађани БиХ још једном жртве незнања, неписмености, дилетантизма и потпуног деградирања земље од СДА, и истакао да је рушење Плана реформи рушење БиХ и издаја грађана.

"Тешко је да злонамјерни мегафони СДА прихвате аргументе, али јавност треба знати", објавио је Никшић на свом "Фејсбук" профилу, гдје је навео који све пројекти неће бити реализовани јер је СДА блокирала усвајање Реформске агенде.

Он је навео само дио кључних пројеката са стварне листе потврђених пројеката чије је спровођење блокирала СДА, увјеравајући грађане да то раде у њиховом и у интересу БиХ, почевши од новца за изградњу тунела Прењ, градње ауто-пута на дионици "Пет-це", реконструкције и модернизације жељезничке мреже, модернизације и повећања ефикасности и транспарентности електроенергетских предузећа, па до осталих.

Он је, између осталог, навео и да на тој листи нема ниједног од спорних пројеката, чак ни за СДА, иако они, како је истакао, очито прижељкују да буду обустављене све инвестиције у земљи.

Реформска агенда посвађала политичаре у другом ентитету

Реформска агенда посвађала политичаре у другом ентитету

Никшић је упозорио да СДА, ако остане при свом ставу, блокира преко милијарде евра грант средстава, поклоњеног новца, за инфраструктурне пројекте у БиХ.

"Нека се сви запитају, а нарочито СДА, какве везе са патриотизмом имају ови поступци", поручио је Никшић, који је и лидер СДП-а.

Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није у сриједу усвојио Нацрт реформске агенде јер сагласност нису дала четири кантона - Средњобосански, Тузлански, Зеничко-добојски, те Унско-сански, у којима је већина окупљена око СДА.

Из СДА су подржали став четири кантона, истакавши да је неприхватљиво да из цијелог документа буде брисан термин "државни", "да се државне институције као носиоци активности замјењују ентитетским, да се уводи ентитетски и етнички вето у одлучивању тамо гдје га до сад није било, те да се на листи индикативних пројеката који ће бити финансирани налазе углавном пројекти из Републике Српске и кантона са хрватским већином, док су запостављени кантони са бошњачком већином".

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина