Шеф Клуба посланика СНСД-а у ПДПС

Вулић: Неуставно формирање нових институција под плаштом ЕУ интеграција без договора ентитета

  • Извор: СРНА
  • 02.11.2023. 14:31

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да с обзиром да постоје врховни судови ентитета, Републике Српске и ФБиХ, свако формирање новог и евентуални пренос надлежности су беспредметни.

На питање Срне да прокоментраише то што је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић упутио у хитну процедуру лекс специалис закон о Врховном суду БиХ, чиме би, како каже, био испуњен један од 14 приоритета ЕУ, Вулићева је одговорила да је неприхватљиво и неуставно формирање нових институција под плаштом европских интеграција, а без претходног споразума ентитета.

"Предлагач је прије упућивања требао исти упутити клубовима на консултације гдје бих му све то и рекла“, нагласила је Вулићева.

Она је појаснила да предлагач уставни основ проналази у Члану ИВ 4.а) Устава БиХ који каже да је Парламентарна скупштина надлежна за доношење закона потребних за спровођење одлука Предсједништва или за извршавање надлежности скупштине по овом уставу.

"У Уставу не проналазим надлежности ни Парламентарне скупштине ни БиХ за успостављање врховног суда, нити је то надлежност институција БиХ јер није на попису истих у члану ТРИ 1. Устава“, појаснила је Вулићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: