Šef Kluba poslanika SNSD-a u PDPS

Vulić: Neustavno formiranje novih institucija pod plaštom ЕU integracija bez dogovora entiteta

  • Izvor: SRNA
  • 02.11.2023. 14:31

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da s obzirom da postoje vrhovni sudovi entiteta, Republike Srpske i FBiH, svako formiranje novog i eventualni prenos nadležnosti su bespredmetni.

Na pitanje Srne da prokomentraiše to što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio u hitnu proceduru leks specialis zakon o Vrhovnom sudu BiH, čime bi, kako kaže, bio ispunjen jedan od 14 prioriteta ЕU, Vulićeva je odgovorila da je neprihvatljivo i neustavno formiranje novih institucija pod plaštom evropskih integracija, a bez prethodnog sporazuma entiteta.

"Predlagač je prije upućivanja trebao isti uputiti klubovima na konsultacije gdje bih mu sve to i rekla“, naglasila je Vulićeva.

Ona je pojasnila da predlagač ustavni osnov pronalazi u Članu IV 4.a) Ustava BiH koji kaže da je Parlamentarna skupština nadležna za donošenje zakona potrebnih za sprovođenje odluka Predsjedništva ili za izvršavanje nadležnosti skupštine po ovom ustavu.

"U Ustavu ne pronalazim nadležnosti ni Parlamentarne skupštine ni BiH za uspostavljanje vrhovnog suda, niti je to nadležnost institucija BiH jer nije na popisu istih u članu TRI 1. Ustava“, pojasnila je Vulićeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: