Бањалука

Вулић: Каубој Марфи има озбиљан проблем са самозаљубљеношћу; вријеме је за 'гудбај, Марфи!'

  • Извор: СРНА
  • 15.06.2024. 09:41

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је за Срну да су најновије изјаве америчког амбасадора у Сарајеву Мајкла Марфија, којима он покушава да дијели лекције предсједницима Српске и Србије Милораду Додику и Александру Вучићу, класичан примјер каубојског понашања локалног шерифа који је умислио да од њега почиње свијет.

"Овај лицемјер и доказани србомрзац бесрамно и бескрупулозно напада предсједнике Додика и Вучића тврдећи да они обмањују јавност, а једини који то ради је управо овај амерички каубој који нас убјеђује како он тобоже жели добро српском народу. Поврх свега, он би још и да нас натјера да повјерујемо у његове лажи, док са друге стране, посредством своје продужене руке - опозиције из Републике Српске и бошњачких политичара који објеручке прихватају да вежу коња гдје им ага Марфи каже, чини све да сруши Дејтон и створи унитарну, муслиманску државу у срцу Европе", истакла је Вулићева.

Она је навела да мора подсјетити нарцисоидног Марфија да Додик и Вучић, којима он покушава да држи лекције, припадају древном српском народу, док он изгледа заборавља, да ли намјерно или случајно, да долази из земље која постоји мање од 250 година и која је настала од британских колонија.

Бањалучани ухапшени због крађе телета и јагњади

Бањалучани ухапшени због крађе телета и јагњади

"При том, подсјетићу га и на чињеницу да од непуних 250 година свог постојања, САД су 230 у рату. Значи, човјек је навикао на рат, тензије, хаос, и зато му смета мир, разговор и дијалог домаћих изабраних политичара без америчког интервенционизма. Поштујем САД и њихове грађане, али не и политику коју заступа Марфи и његов предсједник Џозеф Бајден, јер је то политика силе, рата и жеље за доминацијом", истакла је Вулићева.

Она је нагласила да одлазећи амбасадор у свом опроштајном интервјуу сарајевској публици у више наврата спомиње интересе САД у БиХ и коментарише политичаре којима, за разлику од њега, ти интереси нису и не могу бити изнад интереса њиховог народа и ентитета из којих су изабрани и именовани.

"Претпостављам да су пријетње Зукана Хелеза 'Олујама', протјеривањем Срба из БиХ и укидањем Републике Српске један од америчких интереса у БиХ о којима Марфи стално говори, наравно поред експлоатације природних богатстава одакле и потиче његова прича о наводној 'државној имовини'. У прилог мојој тврдњи говори и чињеница да овај врли 'дипломата' није нашао за сходно ни да осуди ове сулуде Хелезове пријетње, а камоли да назове кршењем Дејтона, како иначе зна да каже за Милорад Додик чим се појави", рекла је Вулићева.

Она је констатовала да сама појава предсједника Српске код Марфија доводи до излива србофобије и мржње према свему што је српско, те одмах добија простор у омиљеним сарајевским медијима да то окарактерише "кршењем Дејтона и угрожавањем територијалног интегритета БиХ", јер је то Милорад Додик, а не "Олуја" полупијаног Зукана Хелеза.

Она је нагласила да је то уобичајени каубојски приступ "господина дипломате", који ништа добро није донио, нити ће донијети БиХ и због овог народа најбоље је да што прије пакује кофере и хвата први лет за САД без повратне карте.

Давидовић: Док биљежимо нападе на повратнике у ФБиХ, министар Хелез позира са пушком

Давидовић: Док биљежимо нападе на повратнике у ФБиХ, министар Хелез позира са пушком

"Марфи је синоним за оно што називам 'дипломатска нервоза и шефовање', а код њега је толико изражено да је давно изашао из оквира дипломатије и дипломатског понашања. Он има озбиљан проблем са самозаљубљености, осјећањем карактеристичним за оне који себе идеализују и имају нереално позитивну слику о себи. О којем степену поремећаја је ријеч говори и чињеница да је Марфи умислио да је изнад и Дејтонског споразума и Устава БиХ, врховни вођа који треба и може да уређује не само Републику Српску, већ и животе њених становника, али увијек заборавља кључну чињеницу - Срби нису дивља племена, ни колонија САД, нити су научили да 'вежу коња гдје им ага Марфи каже'", нагласила је Вулићева.

С обзиром да је ријеч о одлазећем такозваном дипломати, Вулићева је рекла да му за крај може само поручити једно велико "гудбај, Марфи", јер крајње је вријеме да иде тамо одакле је дошао.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.