Banjaluka

Vulić: Kauboj Marfi ima ozbiljan problem sa samozaljubljenošću; vrijeme je za 'gudbaj, Marfi!'

  • Izvor: SRNA
  • 15.06.2024. 09:41

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je za Srnu da su najnovije izjave američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija, kojima on pokušava da dijeli lekcije predsjednicima Srpske i Srbije Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, klasičan primjer kaubojskog ponašanja lokalnog šerifa koji je umislio da od njega počinje svijet.

"Ovaj licemjer i dokazani srbomrzac besramno i beskrupulozno napada predsjednike Dodika i Vučića tvrdeći da oni obmanjuju javnost, a jedini koji to radi je upravo ovaj američki kauboj koji nas ubjeđuje kako on tobože želi dobro srpskom narodu. Povrh svega, on bi još i da nas natjera da povjerujemo u njegove laži, dok sa druge strane, posredstvom svoje produžene ruke - opozicije iz Republike Srpske i bošnjačkih političara koji objeručke prihvataju da vežu konja gdje im aga Marfi kaže, čini sve da sruši Dejton i stvori unitarnu, muslimansku državu u srcu Еvrope", istakla je Vulićeva.

Ona je navela da mora podsjetiti narcisoidnog Marfija da Dodik i Vučić, kojima on pokušava da drži lekcije, pripadaju drevnom srpskom narodu, dok on izgleda zaboravlja, da li namjerno ili slučajno, da dolazi iz zemlje koja postoji manje od 250 godina i koja je nastala od britanskih kolonija.

Banjalučani uhapšeni zbog krađe teleta i jagnjadi

Banjalučani uhapšeni zbog krađe teleta i jagnjadi

"Pri tom, podsjetiću ga i na činjenicu da od nepunih 250 godina svog postojanja, SAD su 230 u ratu. Znači, čovjek je navikao na rat, tenzije, haos, i zato mu smeta mir, razgovor i dijalog domaćih izabranih političara bez američkog intervencionizma. Poštujem SAD i njihove građane, ali ne i politiku koju zastupa Marfi i njegov predsjednik Džozef Bajden, jer je to politika sile, rata i želje za dominacijom", istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da odlazeći ambasador u svom oproštajnom intervjuu sarajevskoj publici u više navrata spominje interese SAD u BiH i komentariše političare kojima, za razliku od njega, ti interesi nisu i ne mogu biti iznad interesa njihovog naroda i entiteta iz kojih su izabrani i imenovani.

"Pretpostavljam da su prijetnje Zukana Heleza 'Olujama', protjerivanjem Srba iz BiH i ukidanjem Republike Srpske jedan od američkih interesa u BiH o kojima Marfi stalno govori, naravno pored eksploatacije prirodnih bogatstava odakle i potiče njegova priča o navodnoj 'državnoj imovini'. U prilog mojoj tvrdnji govori i činjenica da ovaj vrli 'diplomata' nije našao za shodno ni da osudi ove sulude Helezove prijetnje, a kamoli da nazove kršenjem Dejtona, kako inače zna da kaže za Milorad Dodik čim se pojavi", rekla je Vulićeva.

Ona je konstatovala da sama pojava predsjednika Srpske kod Marfija dovodi do izliva srbofobije i mržnje prema svemu što je srpsko, te odmah dobija prostor u omiljenim sarajevskim medijima da to okarakteriše "kršenjem Dejtona i ugrožavanjem teritorijalnog integriteta BiH", jer je to Milorad Dodik, a ne "Oluja" polupijanog Zukana Heleza.

Ona je naglasila da je to uobičajeni kaubojski pristup "gospodina diplomate", koji ništa dobro nije donio, niti će donijeti BiH i zbog ovog naroda najbolje je da što prije pakuje kofere i hvata prvi let za SAD bez povratne karte.

Davidović: Dok bilježimo napade na povratnike u FBiH, ministar Helez pozira sa puškom

Davidović: Dok bilježimo napade na povratnike u FBiH, ministar Helez pozira sa puškom

"Marfi je sinonim za ono što nazivam 'diplomatska nervoza i šefovanje', a kod njega je toliko izraženo da je davno izašao iz okvira diplomatije i diplomatskog ponašanja. On ima ozbiljan problem sa samozaljubljenosti, osjećanjem karakterističnim za one koji sebe idealizuju i imaju nerealno pozitivnu sliku o sebi. O kojem stepenu poremećaja je riječ govori i činjenica da je Marfi umislio da je iznad i Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, vrhovni vođa koji treba i može da uređuje ne samo Republiku Srpsku, već i živote njenih stanovnika, ali uvijek zaboravlja ključnu činjenicu - Srbi nisu divlja plemena, ni kolonija SAD, niti su naučili da 'vežu konja gdje im aga Marfi kaže'", naglasila je Vulićeva.

S obzirom da je riječ o odlazećem takozvanom diplomati, Vulićeva je rekla da mu za kraj može samo poručiti jedno veliko "gudbaj, Marfi", jer krajnje je vrijeme da ide tamo odakle je došao.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.