Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Вујичић: Бошњаци навикли на колонијално подаништво и политику

  • 29.06.2024. 11:13

Бошњаци желе да странци управљају БиХ, навикли су на такву врсту колонијалног подаништва и политике, што није својствено Републици Српској нити ће икада бити, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић.

Коментаришући блокаду Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Вујичић је истакао да се више пута показало да бошњачки политичари не желе да БиХ функционише нормално и у складу са дејтонским принципима.

Према његовим ријечима, често је та прича била "изврнута", а Република Српска и њени политичари оптужени за то, што није истина.

"Ова блокада рада Дома народа потврђује нам ту причу - да Бошњаци не желе да доносе одлуке, а такође су више пута показали да немају ни храбрости, ни воље, ни снаге да их доносе већ желе да умјесто њих БиХ управљају странци", истакао је Вујичић.

Он је навео да је циљ политичара из Републике Српске да се народи у БиХ договарају о функционисању земље и да преузму одговорност за управљање, за разлику од Бошњака који желе да умјесто њих земљом влада или Кристијан Шмит или амерички амбасадор Мајкл Марфи.

"То је један поданички и колонијални однос, мени несхватљив", закључио је Вујичић.

Клуб Бошњака од марта блокира Дом народа Парламентарне скупштине БиХ због Приједлога закона о Уставном суду БиХ делегата Желимира Нешковића о којем би требало да се расправља по хитном поступку.

Према овом приједлогу, Представнички дом Парламента Федерације БиХ би бирао шест судија, а Народна скупштина Републике Српске три, те да из сваког од конститутивних народа може бити изабрано највише троје судија.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић и у четвртак, 27. јуна, закључио је сједницу због недостатка кворума након што је Клуб Бошњака донио одлуку да не присуствује њеном наставку.

Пратите нас и путем Вибера