Poslanik SNSD-a u PD PS BiH

Vujičić: Bošnjaci navikli na kolonijalno podaništvo i politiku

  • 29.06.2024. 11:13

Bošnjaci žele da stranci upravljaju BiH, navikli su na takvu vrstu kolonijalnog podaništva i politike, što nije svojstveno Republici Srpskoj niti će ikada biti, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Komentarišući blokadu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vujičić je istakao da se više puta pokazalo da bošnjački političari ne žele da BiH funkcioniše normalno i u skladu sa dejtonskim principima.

Prema njegovim riječima, često je ta priča bila "izvrnuta", a Republika Srpska i njeni političari optuženi za to, što nije istina.

"Ova blokada rada Doma naroda potvrđuje nam tu priču - da Bošnjaci ne žele da donose odluke, a takođe su više puta pokazali da nemaju ni hrabrosti, ni volje, ni snage da ih donose već žele da umjesto njih BiH upravljaju stranci", istakao je Vujičić.

On je naveo da je cilj političara iz Republike Srpske da se narodi u BiH dogovaraju o funkcionisanju zemlje i da preuzmu odgovornost za upravljanje, za razliku od Bošnjaka koji žele da umjesto njih zemljom vlada ili Kristijan Šmit ili američki ambasador Majkl Marfi.

"To je jedan podanički i kolonijalni odnos, meni neshvatljiv", zaključio je Vujičić.

Klub Bošnjaka od marta blokira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegata Želimira Neškovića o kojem bi trebalo da se raspravlja po hitnom postupku.

Prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bi birao šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske tri, te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i u četvrtak, 27. juna, zaključio je sjednicu zbog nedostatka kvoruma nakon što je Klub Bošnjaka donio odluku da ne prisustvuje njenom nastavku.

Pratite nas i putem Vibera