Gradovi Federacije

Vazduh nešto bolji, ali i dalje nezdrav

  • 18.12.2018. 09:06

Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH jutros je nešto manja u odnosu na juče, ali je i dalje nezdrav i može imati negativan uticaj na zdravlje građana.

Među najzagađenijim gradovima jutros u 7.00 časova bili su Tuzla, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 196, zatim Ilijaš sa 186, Lukavac 184, Zenica 181, Sarajevo 174 i Goražde 161, podaci su sa internet stranice "Zrak.ekoakcija". 

Indeks kvaliteta vazduha izmjeren u navedenim gradovima označen je kao nezdrav, a kada taj indeks prelazi 150 moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod lica s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje. 

"Vanjske fizičke aktivnosti trebaju smanjiti plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebalo bi da izbjegavaju i svi ostali", navodi se na ovom sajtu. 

Indeks kvaliteta vazduha u Jajcu jutros je iznosio 106, što je okarakterisano kao nezdrav za osjetljive grupe, a umjereno zagađeni bili su Kakanj i Banovići. 

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje. 

Podaci objavljeni na ovoj internet stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je Srni u Udruženju "Eko akcija" u Sarajevu.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.