Састанак у Сарајеву

Кришто: Неопходно усвајање буџета, како би била повучена прва транша из плана раста за западни Балкан

  • Извор: СРНА
  • 03.06.2024. 19:36

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је данас да мора бити усвојен буџет институција БиХ за ову годину, како би земља могла повући прву траншу од укупно 1,8 милијарди евра, колико је БиХ намијењено из ЕУ плана раста за западни Балкан.

"Потребно је испунити претпоставке како бисмо имплементирали средства, прву траншу која би требала бити већ у овом мјесецу, а то је неопходно доношење закона о буџету институција БиХ", рекла је Криштова након трећег политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ, одржаног у Сарајеву.

Криштова је навела да је буџет неопходан за функционисање институција БиХ, те изразила увјерење да ће политички представници и надлежно министарство направити приједлог тог закона и доставити га Савјету министара, како би био упућен Предсједништву БиХ.

Додик: Високи захтјеви Европске уније довели БиХ до дебакла

Додик: Високи захтјеви Европске уније довели БиХ до дебакла

Она је истакла да су сви представници институција и власти у БиХ опредијељени за чланство у ЕУ, те да је та одлука ограничена испуњавањем осталих обавеза и приоритета које је земља дужна да испуни до отварања преговора.

"Разговарали смо о тим преосталим реформама, па сам информисала Вархељија и о Изборном закону БиХ, закону о Суду БиХ и могим другим законима, али смо дошли у ситуацију која је изазвана ничим од ОХР-а, наметање Изборног закона који је на неки начин довео у питање, како само функционисање парламентарне већине на нивоу БиХ, тако и доношење одлука у институцијама", рекла је Криштова новинарима.

Према њеним ријечима, опредјељење свих је да се из ове ситуације мора наћи заједнички начин за наставак преосталих реформи, као и да се не смије дозволити да дође до застоја, на било који начин.

СДС сам себе довео у ситуацију у којој се тренутно налазе

СДС сам себе довео у ситуацију у којој се тренутно налазе

"Свјесна сам да постоје изазови, али уз наше опредјељење, уз јачање дијалога, међусобно уважавање, уз показивање да смо спремни да доносимо одлуке, уважавањем уставне структуре и уставних надлежности, механизма координације, а које је у овом тренутку ЕУ ставила пред БиХ", навела је Криштова.

Она је нагласила да БиХ чека јако пуно посла до отварања преговора, да очекује од надлежних рад на овим реформама, а осим изборног закона, то су и закони о граничној контроли, заштити личних података, нови закон о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

Криштова је рекла да очекује и израду стратегије на интегрисаном управљању границом, именовање координатора "и многе друге ствари које се тучу ових услова које су поставиле европске институције".

Амиџић: СДС себе довео у ситуацију да ће се у великом броју општина борити за цензус

Амиџић: СДС себе довео у ситуацију да ће се у великом броју општина борити за цензус

"Имамо обавезу у овом тренутку да именујемо главног преговарача и два замјеника, како због уставне структуре саме БиХ, тако и због посла који предстоји", навела је Криштова и додала да је обавеза да се именује и преговарачки тим.

Криштова је захвалила Вархељију за све што чини за БиХ на њеном европском путу, те додала да ће она бити повезница између институција на свим нивоима власти у земљи, како би се учинило све да буду испуњени сви услови.

"Тиме ћемо показати политичку зрелост и одговорност и према институцијама у којима радимо, али и политичку одговорност према свима онима који су нас бирали на ове важне и одговорне функције", поручила је Криштова.

Трећим политичким форумом на високом нивоу о европским интеграцијама копредсједавали су Криштова и европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм

    'Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм

  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина