Преговори о нацрту у току

УН: Споран текст резолуције о Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 01.05.2024. 17:11

Текст резолуције о Сребреници, чији су покровитељи Њемачка и Руанда, је споран, а преговори о нацрту су у току, објављено је на сајту УН.

Коспонзори резолуције су и међурегионална група земаља, укључујући БиХ, Француску, Словенију и САД.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији под називом "Међународни дан сјећања на геноцид у Сребреници 1995", требало је да буде одржано сутра, али је одгођено за неки каснији датум.

Савјет безбједности ће у мају одржати полугодишњу дебату о БиХ. Тренутна овлаштења, мандат мултинационалних стабилизационих снага ЕУ (ЕУФОР АЛТЕА) истиче 2. новембра.

Цвијановићева се обратила на сједници СБ УН: Српска не крши Дејтонски споразум нити међународно право

Цвијановићева се обратила на сједници СБ УН: Српска не крши Дејтонски споразум нити међународно право

Стални руски представник у УН Василиј Небензја рекао је да Русија никад неће прихватити такву резолуцију јер није у сагласности са Дејтонским споразумом, с обзиром да један од ентитета, који чине БиХ, није дао своју сагласност. Он је, такође, рекао да ће нацрт резолуције дестабилизовати земљу.

Савјет безбједности јуче је одржао брифинг о ситуацији у БиХ, на захтјев Русије. Пред Савјетом су говорили помоћник генералног секретара за Европу, централну Азију и Америку Мирослав Јенча.

Цвијановић: Савјет безбједности игнорише проблем џихадиста у БиХ

Цвијановић: Савјет безбједности игнорише проблем џихадиста у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић учествовала је у раду сједнице у складу са правилом 39 Привременог пословника Савјета, док су БиХ, Хрватска и Србија учествовале према правилу 37.

На сједници се обратио и Кристијан Шмит, чије именовање није потврдио Савјет безбједности УН.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм