Како се живи?

Српским повратницима у ФБиХ живот испуњен изазовима

  • Извор: АТВ
  • 08.08.2024. 20:00

У борби за голи живот 1992.године Алекса Драгићевић је из Пребиловаца кренуо у Невесиње. 2015.се вратио. На срећу проблема није имао, живи у миру.

"Читава парохија наша броји 220 Срба, мала заједница, нас нико овдје не дира, вјероватно нисмо никоме можда ни пријетња, тако да имамо ту неку сарадњу са локалним властима у Чапљини”, каже Алекса Драгићевић, повратник у Пребиловце.

Повратницима у српска села у ФБиХ је живот након повратка испуњен изазовима. Недостаје много тога како би се живот вратио у првобитно стање. Рад на инфраструктури и економском оснаживању повратника у овом моменту је најпотребније овим људима.

 „Кључно је у кантонима гдје су Срби већина као што су Дрвар, Грахово, Гламоч, Петровац, обновити путеве, електромрежу и направити водовод и имамо насељена мјеста гдје су Срби већина у Херцеговачко-неретванском кантону око Мостара и тим људима треба помоћи“, истакао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У неким заједницама у ФБиХ у које су се вратили Срби провокације ни скоро три деценије послије не престају. Вјерски објекти и гробља најчешће су на удару. Нису поштеђени ни људи.

„Наставља се пракса напада на објекте СПЦ и православна гробља, практично једном мјесечно долази до напада на српска гробља, као и физички напад на Србе, таква је ситуација да је довољно да дођете са ћириличним натписом у Сарајево и да будете нападнути“, изјавио је Радановић.

Владе Републике Српске и Србије већ у многоме помажу Србима у ФБиХ. У том смјеру треба ићи и у будућности, јер Срби морају да знају да, гдје год се налазили, нису сами и да могу да рачунају на помоћ како би животе наставили на огњиштима на којима су настали, кажу из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм