Kako se živi?

Srpskim povratnicima u FBiH život ispunjen izazovima

  • Izvor: ATV
  • 08.08.2024. 20:00

U borbi za goli život 1992.godine Aleksa Dragićević je iz Prebilovaca krenuo u Nevesinje. 2015.se vratio. Na sreću problema nije imao, živi u miru.

"Čitava parohija naša broji 220 Srba, mala zajednica, nas niko ovdje ne dira, vjerovatno nismo nikome možda ni prijetnja, tako da imamo tu neku saradnju sa lokalnim vlastima u Čapljini”, kaže Aleksa Dragićević, povratnik u Prebilovce.

Povratnicima u srpska sela u FBiH je život nakon povratka ispunjen izazovima. Nedostaje mnogo toga kako bi se život vratio u prvobitno stanje. Rad na infrastrukturi i ekonomskom osnaživanju povratnika u ovom momentu je najpotrebnije ovim ljudima.

 „Ključno je u kantonima gdje su Srbi većina kao što su Drvar, Grahovo, Glamoč, Petrovac, obnoviti puteve, elektromrežu i napraviti vodovod i imamo naseljena mjesta gdje su Srbi većina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oko Mostara i tim ljudima treba pomoći“, istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U nekim zajednicama u FBiH u koje su se vratili Srbi provokacije ni skoro tri decenije poslije ne prestaju. Vjerski objekti i groblja najčešće su na udaru. Nisu pošteđeni ni ljudi.

„Nastavlja se praksa napada na objekte SPC i pravoslavna groblja, praktično jednom mjesečno dolazi do napada na srpska groblja, kao i fizički napad na Srbe, takva je situacija da je dovoljno da dođete sa ćiriličnim natpisom u Sarajevo i da budete napadnuti“, izjavio je Radanović.

Vlade Republike Srpske i Srbije već u mnogome pomažu Srbima u FBiH. U tom smjeru treba ići i u budućnosti, jer Srbi moraju da znaju da, gdje god se nalazili, nisu sami i da mogu da računaju na pomoć kako bi živote nastavili na ognjištima na kojima su nastali, kažu iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Pratite nas i putem Vibera