Sarajevo

Sjednica Predstavničkog doma, poslanici o negativnom mišljenju Komisije o amandmanima na Ustav

  • Извор: СРНА
  • 07.06.2022. 11:46

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će poslanici razmatrati negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu amandmana na Ustav BiH koji se odnosi na precizno ustavno normiranje "vlasničkog statusa i prava države BiH u pogledu njene imovine".

Neposredno prije sjednice Predstavničkog doma, Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost predloženih amandmana sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, kao i za još nekoliko prijedloga o kojima je bila planirana rasprava.

Predlagač amandmana je poslanik DF-a Dženan Đonlagić.

Pred Predstavničkim domom će se drugi put naći i negativno mišljenje o SDP-ovom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim bi sa 20 odsto prag unutar liste bio spušten na 10 odsto kako bi se, prema obrazloženju predlagača, dosljednije poštovala izborna volja glasača.

Poslanici bi trebali da razmatraju i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje, prema obrazoženju prelagača ovog zakonskog akta, trebaju da otklone nepravilnosti u izbornom procesu na koje je u svojim izvještajima ukazivala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predlagači ovih izmjena i dopuna Izbornog zakona su poslanici Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

Prema predloženom dnevnom redu, Predstavnički dom bi trebalo da razmatra i prijedloge amandmana grupe poslanika na Ustav BiH kako bi se primijenile brojne odluke Evropskog suda za ljudska prava, poput onih u predmetima "Sejdić i Finci", "Pilav", "Zornić", "Šlaku" i "Pudarić".

Predlagači ovih amandmana su poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Poslanici bi u drugom čitanju trebali da razmatraju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH čiji je predlagač Damir Arnaut.

Predstavnički dom će se izjasniti i o izvještajima komisije Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o brojnim poslaničkim inicijativama.

Poslanici bi trebali da se izjasne i o godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2020. godinu Kancelarije za reviziju institucija BiH i o izvještajima ove kancelarije o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2020. godinu.

Prema predloženom dnevnom redu, poslanici Predstavničkog doma trebali bi dati saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma.