Сједница Представничког дома

Којић: Људи треба да одлучују о свом статусу у мјестима у којима живе

  • Извор: СРНА
  • 28.08.2024. 14:06

Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ ће подржати негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о допуни Изборног закона БиХ чији су предлагачи посланици Клуба СДА јер је то једино исправно, будући да у конкретном случају није ријеч о питању повратника, већ о питању гласања, изјавио је посланик СНСД-а Милорад Којић.

Којић је нагласио да Клуб СНСД-а жели да кроз Изборни закон који је исправан људи одлучују о свом статусу у мјестима у којима живе.

Он је упитао да ли неко ко не живи у локалној заједници треба да одлучује о судбини људи који остварују сва права у тој локалној заједници.

"Мислим да нема права. Дакле, неко сада живи у Бањалуци, живио је у Сарајеву, отјеран је из Сарајева и сада треба да одлучује", указао је Којић.

Почела сједница Представничког дома БиХ, посланици о измјенама Изборног закона

Почела сједница Представничког дома БиХ, посланици о измјенама Изборног закона

Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, чији су предлагач и посланици Клуба СДА, у првом читању добио је негативно мишљење Уставноправне комисије која је утврдила да приједлог није у складу са Уставом, те нису прихваћени принципи овог законског приједлога.

Измјене овог закона односе се, између осталог, на то да се лицима која су у рату напустила општину пребивалишта омогући упис у бирачки списак како би гласали лично или у одсуству за општину пребивалишта из 1991. године, без обзира на општину садашњег пребивалишта.

Када је ријеч о Приједлогу закона о допуни Изборног закона БиХ чији је предлагач посланик Шемсудин Мехмедовић Уставноправна комисија је други пут утврдила да није у складу са Уставом, те нису подржани принципи.

Подршка Додику и Лукићу испред Суда БиХ: ''Народ и Бог су уз Милорада свог''

Подршка Додику и Лукићу испред Суда БиХ: ''Народ и Бог су уз Милорада свог''

Током расправе о негативном мишљењу Мехмедовић је предсједавајућем Представничког дома Небојши Радмановићу рекао да у рад парламента уводи "бахато понашање", тврдећи да се посланицима опозиције не дозвољава да изнесу своје мишљење.

Представнички дом је апсолвирао извјештаје комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, о Извјештају о прегледаном стању финансијског пословања политичких странака у 2021. години, о приједлогу закључака из Извјештаја о спровођењу јавног саслушања представника Министарства комуникација и транспорта.

Апсолвиран је и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају о спровођењу јавног саслушања представника Министарства комуникација и транспорта, те о приједлогу закључака из Извјештаја о спровођењу јавног саслушања представника Института за метрологију БиХ и Савјета за метрологију БиХ, а у вези са доношењем нових подзаконских аката.

Којић: Континуирана фрустрација америчке амбасаде Додиком, Српском и Србима

Којић: Континуирана фрустрација америчке амбасаде Додиком, Српском и Србима

Посланици су апсолвирали и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о посланичкој иницијативи Сабине Ћудић којом се задужује Министарство одбране у Савјету министара да у року од 30 дана од усвајања иницијативе донесе измјене или допуне Правилника о униформама Оружаних снага БиХ и тако омогући ношење хиџаба, као вјерског обиљежја, припадницама Оружаних снага БиХ, као и о посланичкој иницијативи Дениса Звиздића у вези са иницирањем процедуре закључивања Споразума о двојном држављанству између БиХ и Њемачке.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.