У Представнички дом

Достављен Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у - поврат ПДВ-а при куповини првог стана

  • 26.09.2024. 13:04

Клубови посланика СНСД-а, СДП-а БиХ, Народ и правда, Наша странка и Српски клуб у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ доставили су предсједавајућем овог дома Небојши Радмановићу Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) ради разматрања и усвајања.

Наведени клубови посланика предложили су да се иза члана 54 Закона о ПДВ-у дода нови члан 54а - Поврат ПДВ-а за куповину првог стана, у којем се наводи да пунољетно физичко лице које је држављанин БиХ са сталним мјестом пребивалишта у БиХ, а које је купац стана има право на поврат ПДВ-а при куповини првог стана.

Станом се сматра стамбени објекат, и/или економски дјељива цјелина у оквиру објеката на територији БиХ који су намијењени за становање, а потврде којима се доказује испуњеност тог услова издају надлежни органи у БиХ, наводи се у Приједлогу закона.

Погледајте шта пише у Приједлогу закона који предвиђа поврат ПДВ-а за куповину првог стана

Погледајте шта пише у Приједлогу закона који предвиђа поврат ПДВ-а за куповину првог стана

Уколико се накнадним провјерама од УИО или надлежног органа утврди поступање супротно овим одредбама, УИО ће извршити накнадни обрачун и наплату ПДВ.

Према предложеном закону, прописе којима ће детаљније бити регулисани услови и начин поврата ПДВ-а доноси Управни одбор УИО.

У члану 67 Закона додаје се нови став који гласи: "Физичко лице из члана 54а. овог закона којем буде извршена накнадна наплата ПДВ чини прекршај који подлијеже новчаној казни у распону од 5.000 КМ до 10.000 КМ".

Амиџић: ПДВ ће бити укинут и за куће и за станове

Амиџић: ПДВ ће бити укинут и за куће и за станове

За окончане и регистроване купопродаје стана код надлежних регистрара извршених прије ступања на снагу овог закона примјењиваће се одредбе закона који је био на снази до тог момента, наводи се у Приједлогу закона о допунама Закона о ПДВ.

Овај приједлог закона потписали су предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сања Вулић, Клуба посланика СДП-а Саша Магазиновић, замјеник предсједавајућег Клуба посланика Народ и правда Миа Карамехић – Абазовић, предсједавајућа Клуба посланика Наша странка - БХИ КФ Сабина Ћудић и предсједавајући Српског клуба Чедомир Стојановић.

Пратите нас и путем Вибера