Savjet ministara: Dva miliona KM za troškove nabavke vakcina

  • 29.12.2020. 17:01

Savjet ministara odobrio je danas iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu dva miliona KM za izmirenje troškova nastalih u procesu nabavke vakcine protiv virusa korona.

To, između ostalog, uključuje isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o odluci o odobravanju višegodišnjeg projekta finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv virusa korona za period 2020-2022. godina i korištenju sredstava iz budžeta institucija BiH.

Usvojena je i Informacija o prihvatanju podrške UNICEF-a u procedurama nabavke vakcina protiv virusa korona za BiH u okviru mehanizma Kovaks i osiguranju sredstava za ispunjavanje obaveza iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine /GAVI/ putem mehanizma Kovaks i specifičnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o potrebi hitne podrške Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i vakcinalnog materijala u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara dostaviće Evropskoj komisiji, putem Direkcije za evropske integracije i Kancelarije državnog IPA dva koordinatora, zahtjev za hitnu podršku za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i vakcinalnog materijala u BiH, sa projektnim prijedlozima ministarstava zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH, te Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta.

Osim toga, Ministarstvo civilnih poslova određeno je, kao nadležna institucija BiH, za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv virusa korona, zaraznog oboljenja u okviru "EU za zdravlje" mehanizma.

Savjet ministara donio je ove zaključke nakon što je informisan da Evropska komisija razmatra mogućnost preraspodjele sredstava iz regionalnih IPA dva fondova kako bi se partnerima sa Zapadnog Balkana dodijelila bespovratna sredstva za kupovinu doza vakcina protiv virusa korona.

"Za sada još nije poznato koliko bi sredstava na ovaj način mogla dobiti BiH, ali od ukupnog iznosa oko 85 odsto će biti utrošeno za kupovinu vakcina, dok će preostali iznos od oko 15 odsto biti iskorišten za kupovinu vakcinalnog materijala i opreme", saopšteno je iz Savjeta ministara.

  • 23:05 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм