Министар одбране

Потврђено писање АТВ-а: Зукан Хелез тражи више новца за наоружање

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2023. 19:10

Баш како је АТВ прије неколико дана извјештавала, данас је и званично потврђено. Зукан Хелез тражи више од милијарду марака за Министартво одбране.

Његова бахатост могла би да доведе у питање и буџет БиХ, каже  министар финансија Срђан Амиџић. Kаже, тако нешто сигурно неће подржати. 

„Kада неко пошаље такав захтјев или је неозбиљан или вас омаловажава. Kако да ја преговарам ако сте ви имали буџет од 392 милиона марака и пошаљете буџетски захтјев на милијарду и седамсто седамдесет милиона КМ. Шта нам је полазна основа? Сви ми унутар Министарства и буџетски корисници своје расходе морамо смањити за најамње три процента“, рекао је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Зукан Хелез тражи неколико пута више новца у односу на основни буџет Министарства. Све би да уложи у модернизацију опреме и наоружања. Никоме није јасно, зашто би Хелез да наоружава БиХ.

Амиџић: Ови захтјеви су сулуди, планирамо ли напасти НАТО или Србију?

Амиџић: Ови захтјеви су сулуди, планирамо ли напасти НАТО или Србију?

„Не видим никакве назнаке да ће бити оружаних ускоба у БиХ. Ове моје изјаве поткрепљује и чињеница да Еуфор, који је задужен за безбједност у БиХ, каже да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна и да је искључиво политичка криза у БиХ. Тако да грађани могу мирно спавати, неће бити оружаних сукоба у БиХ“, рекао је Александар Гогановић,  замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ.

Да ли је за наредну годину, по захтјеву Хелеза, потребно модернизовати пјешадајско наоружање за преко 68 милиона марака, пита Амиџић. Зашто би, каже, платили скоро 148 милиона марака за оклопна возила.  

„Никада неће доћи, али када би дошао захтјев да се овакви сулуди захтјеви уваже, вјерујте да бих ја напустио Савјет министара. Насупрот томе ја сма добио захтјев да се овакви буџетски захтјеви од стране Министарства одбране или било којег другог корисника, не уваже“, каже Амиџић.

Трошио би Хелез из буџета БиХ новац и за нуклеарно билошко хемијску одбрану. Многи у томе виде политиканство и додворавање Бошњацима. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм