ATV

Ministar odbrane

Potvrđeno pisanje ATV-a: Zukan Helez traži više novca za naoružanje

 • Izvor: ATV
 • 19.09.2023. 19:10

Baš kako je ATV prije nekoliko dana izvještavala, danas je i zvanično potvrđeno. Zukan Helez traži više od milijardu maraka za Ministartvo odbrane.

Njegova bahatost mogla bi da dovede u pitanje i budžet BiH, kaže  ministar finansija Srđan Amidžić. Kaže, tako nešto sigurno neće podržati. 

„Kada neko pošalje takav zahtjev ili je neozbiljan ili vas omalovažava. Kako da ja pregovaram ako ste vi imali budžet od 392 miliona maraka i pošaljete budžetski zahtjev na milijardu i sedamsto sedamdeset miliona KM. Šta nam je polazna osnova? Svi mi unutar Ministarstva i budžetski korisnici svoje rashode moramo smanjiti za najamnje tri procenta“, rekao je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

Zukan Helez traži nekoliko puta više novca u odnosu na osnovni budžet Ministarstva. Sve bi da uloži u modernizaciju opreme i naoružanja. Nikome nije jasno, zašto bi Helez da naoružava BiH.

Amidžić: Ovi zahtjevi su suludi, planiramo li napasti NATO ili Srbiju?

Amidžić: Ovi zahtjevi su suludi, planiramo li napasti NATO ili Srbiju?

„Ne vidim nikakve naznake da će biti oružanih uskoba u BiH. Ove moje izjave potkrepljuje i činjenica da Еufor, koji je zadužen za bezbjednost u BiH, kaže da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna i da je isključivo politička kriza u BiH. Tako da građani mogu mirno spavati, neće biti oružanih sukoba u BiH“, rekao je Aleksandar Goganović,  zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH.

Da li je za narednu godinu, po zahtjevu Heleza, potrebno modernizovati pješadajsko naoružanje za preko 68 miliona maraka, pita Amidžić. Zašto bi, kaže, platili skoro 148 miliona maraka za oklopna vozila.  

„Nikada neće doći, ali kada bi došao zahtjev da se ovakvi suludi zahtjevi uvaže, vjerujte da bih ja napustio Savjet ministara. Nasuprot tome ja sma dobio zahtjev da se ovakvi budžetski zahtjevi od strane Ministarstva odbrane ili bilo kojeg drugog korisnika, ne uvaže“, kaže Amidžić.

Trošio bi Helez iz budžeta BiH novac i za nuklearno biloško hemijsku odbranu. Mnogi u tome vide politikanstvo i dodvoravanje Bošnjacima. 

Pratite nas i putem Vibera

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Red Rok je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.