Правник

Ромић: Тешко је разумјети и немогуће провести одлуке Суда БиХ

  • 12.07.2024. 15:47

Асистент на Правном факултету Универзитета у Бањалуци Марко Ромић рекао је за Срну да сваки озбиљан правник не може доћи себи кад погледа било шта што долази из неуставног Суда БиХ, а осврнувши се на одлуку Апелационог одјељења Суда БиХ који је одбио жалбу СНСД-а, односно Ранке Перић Ромић, против одлуке Централне изборне комисије у случају жријеба за делегата из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

„Неко је осмислио да треба поштовати неуставну одлуку Уставног суда донесену о имовини, док истовремено имамо случај да се заобилази одлука Уставног суда када је ријеч о делегату у Дому народа. Таква селективност својствена је само стварном господару крњег Уставног суда БиХ - политичком Сарајеву.“, истакао је Ромић, који је и савјетник предсједника Републике Српске.

Каже да Република Српска не може поштовати никакве одлуке које доноси нелегитимни Уставни суд БиХ, јер наводи да није испоштована ни процедура по којој би се цијели процес требао вратити поново у Народну скупштину Републике Српске.

Новаковић Бурсаћ: Нисам изненађена што је Суд БиХ одбио жалбу, изненађена сам брзином

Новаковић Бурсаћ: Нисам изненађена што је Суд БиХ одбио жалбу, изненађена сам брзином

„Не само да то што они наводе нема никакав значај, самим тим што тамо не сједе Срби, него што одлуке које доносе Бошњаци са три странца се не поштују ни у другим органима Федерације БиХ или на заједничком нивоу власти“, рекао је Ромић.

Указује да такву недосљедност правдају измишљањем нових правила и праксе којом руше уставни поредак.

„Имовина Републике Српске је имовина Републике Српске и четврти делегат у Дому народа је делегат СНСД-а. Тако је одлучила Народна скупштина Републике Српске која је једина надлежна за избор делегата у Дом народа“, закључио је Ромић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: