Делегат у Дому народа БИХ

Новаковић Бурсаћ: Нисам изненађена што је Суд БиХ одбио жалбу, изненађена сам брзином

  • Извор: АТВ
  • 11.07.2024. 20:50

Апелационо одјељење Суда БиХ одбило је жалбу СНСД-а, односно Ранке Перић Ромић, против одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ у случају жријеба за делегата из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

ЦИК је жријебом одредила да једно мјесто делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске припадне ПДП-у, након што је одлуком Суда БиХ у поновљеном поступку уважена жалба те странке и поништена одлука ЦИК-а о додјели мандата СНСД-у.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, која је делегат у Клубу Срба у Дому народа БиХ, а која би након жријеба у ЦИК-у требала то мјесто препустити ПДП-овом Ненаду Вуковићу, каже да није изненађења ово одлуком.

„Ја нисам уопште изненађења, осим у брзини којом су то објавили. Јуче им је прослијеђена жалба из ЦИК-а, бар смо тако информисани, а ево данас већ некакве одлуке што само говори о томе да се некоме жури“, рекла је Новаковић Бурсаћ за АТВ.

Она каже да је вијест стигла са портала који служе као један мегафон неких структура, параобавјештајних структура блиских странци СДА, и неком правно-политичком подземљу. 

„То је још један мали доказ, али индикативан да је Суд БиХ једно хиперпорозно тијело које је по ко зна који пут показало да је у служби политичких циљева оних које сам већ поменула“, рекла је Новаковић Бурсаћ.

Општа оцјена свих грађана је да је правосуђе најлошији сегмент друштва и да је генерално рад правосудног система лош, додала је. 

Ја нисам уопште изненађења, осим у брзини којом су то објавили. Јуче им је прослијеђена жалба из ЦИК-а, бар смо тако информисани, а ево данас већ некакве одлуке што само говори о томе да се некоме жури.

Јелена Пајић Баштинац, генерални секретар предсједника Републике Српске, рекла је за АТВ да су сви поступци који су битни за Републику Српску, а на штету Републике Српске, на Суду БиХ експресни. Било би добро, додаје, она, да су и сви остали поступци овако ефикасни.

„Вољела бих да су и остали судски поступци који се воде пред Судом БиХ овако експресни и ефикасни, првенствено, као што су поступци против предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника. Овај поступак је на штету Републике Српске и делегата, који је дефакто воља народа, посредно, путем Народне скупштине изабран. Суд БиХ је у два наврата утврдио да ЦИК БиХ нема овлашћења да утврђује да ли је неки гласачки листић ваљан или не, него је њено овлашћење само у домену да утврди да ли је тај поступак спроведен у складу са законом. Уколико није, њено овлашћење јесте да га врати Народној скупштини која једина има овлашћење да изабере пет делегата из Републике Српске у Дом народа ПС БиХ“, рекла је Пајић Баштинац.

У првом дијелу поступка, који је ишао у корист СНСД-а, ЦИК БиХ је одбијала да поступи по упутама Суда, те су на најгрубљи могући начин кршили обавезе које су им прописане процесним и материјалним законима, додала је она

„Могу да кажем да су једва дочекали пресуду на  штету СНСД-а, а то је све узроковано Одлуком Уставног суда БиХ који је одлучујући о апелацији ПДП-а утврдио да је дошло до процесних недостатака у самом поступку“, изјавила је Пајић Баштинац. 

Пратите нас и путем Вибера