Pravnik

Romić: Teško je razumjeti i nemoguće provesti odluke Suda BiH

  • 12.07.2024. 15:47

Asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Marko Romić rekao je za Srnu da svaki ozbiljan pravnik ne može doći sebi kad pogleda bilo šta što dolazi iz neustavnog Suda BiH, a osvrnuvši se na odluku Apelacionog odjeljenja Suda BiH koji je odbio žalbu SNSD-a, odnosno Ranke Perić Romić, protiv odluke Centralne izborne komisije u slučaju žrijeba za delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

„Neko je osmislio da treba poštovati neustavnu odluku Ustavnog suda donesenu o imovini, dok istovremeno imamo slučaj da se zaobilazi odluka Ustavnog suda kada je riječ o delegatu u Domu naroda. Takva selektivnost svojstvena je samo stvarnom gospodaru krnjeg Ustavnog suda BiH - političkom Sarajevu.“, istakao je Romić, koji je i savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Kaže da Republika Srpska ne može poštovati nikakve odluke koje donosi nelegitimni Ustavni sud BiH, jer navodi da nije ispoštovana ni procedura po kojoj bi se cijeli proces trebao vratiti ponovo u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Novaković Bursać: Nisam iznenađena što je Sud BiH odbio žalbu, iznenađena sam brzinom

Novaković Bursać: Nisam iznenađena što je Sud BiH odbio žalbu, iznenađena sam brzinom

„Ne samo da to što oni navode nema nikakav značaj, samim tim što tamo ne sjede Srbi, nego što odluke koje donose Bošnjaci sa tri stranca se ne poštuju ni u drugim organima Federacije BiH ili na zajedničkom nivou vlasti“, rekao je Romić.

Ukazuje da takvu nedosljednost pravdaju izmišljanjem novih pravila i prakse kojom ruše ustavni poredak.

„Imovina Republike Srpske je imovina Republike Srpske i četvrti delegat u Domu naroda je delegat SNSD-a. Tako je odlučila Narodna skupština Republike Srpske koja je jedina nadležna za izbor delegata u Dom naroda“, zaključio je Romić. 

Pratite nas i putem Vibera