Poslanička grupa AfD

Prijedlog rezolucije Bundestagu: Ukinuti OHR, domaće sudije da zamijene strane u Ustavnom sudu BiH

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2022. 19:15

Poslanička grupa AfD ukazuje na politiku prinudne centralizacije BiH. Provođenje bošnjačkih interesa i ignorisanje prava Hrvata i Srba vodi prema daljoj nestabilnosti, piše u prijedlogu rezolucije.

"Potrebno je zalagati se za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika kako bi BiH mogla odlučivati slobodno i suvereno, bez spoljnog miješanja o svom unutrašnjem poretku i razvoju, kao i vršiti pritisak na bošnjačke političke predstavnike da dozvole stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH da budu zamijenjeni sudijama, državljanima BiH", navedeno je u  prijedlogu Rezolucije poslaničke grupe AfD.

Predlaže se da njemački Bundestag pozove Saveznu vladu da podrži i sarađuje sa Savjetom ministara protiv širenja radikalnog islama u BiH i regrutovanja terorista, na krivičnom gonjenju i prevenciji radikalizacije u zemlji. Zajedno sa državama potpisnicama Dejtonskog sporazuma treba provesti jaku reformu u BiH, stvarajući ravnopravan hrvatski entitet, poput Republike Srpske, što je hrvatska strana odavno zahtijevala. 

"Nasilno ujedinjenje znači da Bošnjaci odlučuju o hrvatskim predstavnicima u Predsjedništvu BiH. To nije demokratski i vodi ka rastućim tenzijama između etničkih grupa. Osim toga, antisuverena pozicija visokog predstavnika treba da bude ukinuta. Venecijanska komisija saopštila je da su njegova ovlašćenja "suštinski nespojiva sa demokratskim karakterom države i suverenitetom BiH", navodi se u rezoluciji.

U prijedlogu rezolucije se još podsjeća da Kristijan Šmit više nema nikakav legitimitet od Savjeta bezbjednosti UN. Njemački parlamentarci pominju i Kosovo. Smatraju da se za uspostavljanje mira moraju ojačati prava Srba i prenijeti izvršna ovlašćenja na asocijaciju srpskih zajednica na sjeveru Kosova. Takođe, svaki pokušaj pritiska na matičnu državu Srbiju da li u kosovskom pitanju ili u slučaju sankcija Rusiji, nedopustivo je miješanje u unutrašnje stvari Srbije i treba najoštrije odbaciti - ističe se u prijedlogu rezolucije.



Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.