Потпредсједник Владе Србије

Вулин: Реакција нечисте савјести и историјских комплекса

  • 30.06.2024. 12:55

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да негативна хрватска реакција на црногорску Резолуцију о геноциду у Јасеновцу реакција нечисте савјести и историјских комплекса.

Вулин је истакао да се друго и није могло очекивати од владе која је формирана уз услов да Срби не смију ни да је подрже, ни да је чине.

"За разлику од времена владе Независне Државе Хрватске /НДХ/, у забранама нису помињали псе, само Србе, ипак су напредовали", нагласио је Вулин.

Он је указао на више разлога који свједоче да Србија није ни тражила, ни предложила Црној Гори да усвоји такву резолуцију у којој се не помињу усташе и хрватска држава.

"Да јесте, у тексту Резолуције би се рекло да је геноцид у Јасеновцу својом политиком и законима омогућила НДХ, а да су физичке ликвидације на 57 описаних начина починиле регуларне снаге НДХ, хрватске усташе", навео је Вулин.

Вулин је напоменуо да би се у таквој резолуцији нагласило и да је комплекс логора Јасеновац формиран одлукама легалних и легитимних органа НДХ, као и да би се клања наставила и послије 22. априла 1944. године да се јасеновачки мученици нису сами ослободили.

Да је Србија тражила или савјетовала доношење Резолуције о Јасеновцу, каже Вулин, не би се у њој помињао Дахау и Маутхаузен, иако су и тамо страдале хиљаде Срба, већ би се набрајали други злочини хрватских усташа и не би се заобишло Јадовно, Срем, Старо сајмиште, Топовске шупе.

Додао је и да би се посебно захтијевало да се хрватска држава и народ први пут након 80 година изјасне који им је став о НДХ и о Јасеновцу.

"Такође, питали би их да ли осјећају кривицу и кајање, да ли мисле да потомци покланих јасеновачких мученика заслужују да од њих затраже опрост потомци хрватских усташа и политичких наследника НДХ", закључио је Вулин.

Скупштина Црне Горе усвојила је у петак Резолуцију о геноциду у Јасеновцу и логорима Дахау и Маутхаузен.

Пратите нас и путем Вибера