Русија израдила резолуцију

УН: Усвојена резолуција о борби против величања нацизма

  • Извор: СРНА
  • 19.12.2023. 22:58

Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију о борби против величања нацизма коју је израдила Русија.

Резолуција је усвојена са 118 према 49 гласова, а 14 држава чланица било је уздржано. Русија, Кина и Израел били су међу онима који су гласали за, док су против гласале САД, Украјина, Велика Британија и Њемачка.

Усвојени документ носи наслов "Сузбијање величања нацизма, неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и сродне нетолеранције".

Резолуцијом се препоручује да земље предузму одговарајуће конкретне мјере, укључујући и у области законодавства и образовања, у складу са својим међународним обавезама у области људских права, како би спријечиле ревизију историје и резултата Другог свјетског рата и негирање злочина против човјечности и ратних злочина почињених током Другог свјетског рата.

Резолуција, такође, позива земље чланице да предузму активне мјере како би осигурале да образовни системи развију неопходан садржај за пружање тачних приказа историје, као и да промовишу толеранцију и друге међународне принципе људских права.

Аутори документа најоштрије осуђују инциденте у вези са величањем и пропагандом нацизма, посебно исписивање пронацистичких графита и цртежа, укључујући скрнављење споменика жртвама Другог свјетског рата.

Резолуција подстиче државе да елиминишу све облике расне дискриминације свим одговарајућим средствима, укључујући закона, ако то околности захтијевају.

Поред тога, документ најоштрије осуђује употребу едукативних материјала, као и реторике у току обуке, који промовишу расизам, дискриминацију, мржњу и насиље на основу етничког поријекла, националности, вјере или увјерења.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм