Предложио Звиздић

Посланици Представничког дома неће расправљати о Приједлогу закона о врховном суду

  • Извор: СРНА
  • 20.11.2023. 14:23

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ неће данас расправљати о Приједлогу закона о врховном суду БиХ који је предложио Денис Звиздић због тога што није било ентитетске већине да се о овом приједлогу расправља по хитном поступку.

Од укупно 37 присутних посланика за хитни поступак гласало је 20 посланика, 14 је било против, док су три посланика била уздржана.

У самом приједлогу Звиздић је навео да за успостављање врховног суда БиХ треба разликовати апелациону надлежност другостепеног одјељења Суда БиХ и Уставног суда БиХ и касациону надлежност врховног суда.

"На тај начин би се јасно одвојила специфична улога другостепеног одјељења Суда БиХ и Уставног суда БиХ од специфичне улоге врховног суда БиХ, која се односи на подручје контроле законитости, примјену права и заузимање општих правних ставова. Оснивањем врховног суда БиХ завршила би се пирамида правосуђа у БиХ, јер је познато да све државе региона, а и највећи дио држава ЕУ, имају посебан врховни суд као трећестепени орган који се бави уједначавањем судске праксе и заштитом правне сигурности свих грађана", наводи се у образложењу закона о врховном суду БиХ који је предложио Звиздић.

Он је додао да је овај приједлог у складу са 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм