Advokat

Petronijević: Tužilaštvo i Sud gube glavu kad god se spomene Šmit, krše prava odbrane

  • Izvor: ATV
  • 17.07.2024. 15:32

Advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Petronijević, rekao je, nakon današnjeg ročišta, da Tužilaštvo i Sud BiH gube glavu kad god se spomene Kristijan Šmit.

"Danas smo imali priliku da vidimo potvrdu jedne teze da postupajući sudija ima problem, ne samo procesni, nego materijalno pravni. A problem je nastao zbog raznoraznih pritisaka. Od jedne čudne žurbe u ovom predmetu, a ja ne vjerujem da je ovaj Sud tako ažuran u drugim predmetima, da se na svako 15 dana zakazuje ovaj pretres koji nije ništa hitan. Izuzev ako nemaju neke namjere da se on okonča prije nekih rokova koji su možda vezani za izbore ili za neke takve stvari. Sve ostalo, procesno apsolutno nema nikakvog razloga da se toliko žuri", rekao je Petronijević.

Dodao je da se iz te ishitrenosti može izvući zaključak da je sudija pod velikim pritiskom i da pokušava da udovolji toj nekoj strani koja vrši pritiske.

"Danas smo takođe vidjeli i da je nemušto pokušala da ispegla jedan problem koji je napravila, a to je uvršćivanje u dokaze jednog dokumenta Ministarstva spoljnih poslova za koji niko nije znao. Dakle, dokument koji se našao volšebno u sudskim spisima, bez oznake sudskih spisa, bez adrese, a nije mogla biti adresovana na nju jer ona tada nije bila sudija. Našao se jedan dokaz, kako ga oni tretiraju a to ne može biti dokaz, dopis Ministarstva spoljnih poslova o statusu Kristijana Šmita", rekao je Dodikov advokat i nastavio:

"Očigledno je i da Tužilaštvo i da Sud, kad god se pomene Kristijan Šmit, gube glavu. Ja imam utisak da bi se sami žrtvovali samo da Kristijan Šmit ne dođe pred Sud. Ona je danas čitala obrazloženje rješenja koje je donijeto između ostalog i na osnovu tog dokumenta, a koji odbrani nije bio dostavljen. To je drastično kršenje prava odbrane. Naravno, po onoj staroj 'nije ga majka klela što se kockao nego što se vadio', danas je tek napravila probleme koji će se vidjeti u narednom periodu. Taj dokument je bio snabdjeven još raznim dokazima koji se navode u tom dokumentu".

Petronijević je naglasio da se opet nešto krije od odbrane.

"Šta je to Ministarstvo spoljnih poslova, kako Sud kaže, po službenoj dužnosti dostavilo? Čijoj službenoj dužnosti, o čemu se tu radi? Ko je obavijestio Ministarstvo da će Kristijan Šmit biti svjedok? Ko ih je šta pitao, da li je to Tužilaštvo koje je jedino bilo nadležno u tom trenutku? Odbrana nije! A, nema traga o tome. Dakle, radi se o ozbiljnim prekršajima koji narušavaju pravnu odbranu, a čini se sve u cilju da ne dođemo do onoga što je ključna stvar, a to je preispitivanje pravnog statusa i međunarodnog pravnog statusa Kristijana Šmita", rekao je Petronijević.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.