Делегат Клуба српског народа у Дому народа

Новаковић Бурсаћ: Шмитов извјештај - невалидан документ

  • Извор: СРНА
  • 02.11.2023. 14:56

Извјештај Кристијана Шмита генералном секретару УН може се класификовати као невалидан документ с обзиром на то да, према званичним актима Савјета бзбједности УН, Шмит нема статус високог представника у БиХ, рекла је Срни делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

- Међутим, оно што се понавља у његовом, али и осталим обраћањима међународних званичика који дјелују у БиХ јесте огромна и злокобна замјена теза којом се реаговања на узурпацију и кршење права и демократских начела проглашавају главним проблемом у БиХ, док се оно што у суштини узрокује и продубљује неред нигдје не помиње - указала је Бурсаћева, реагујући на Шмитов извјештај у којем је власт Републике Српске, на челу са предсједником Додиком, окривио за "незабиљежене нападе на Дејтонски мировни споразум и уставноправни поредак БиХ".

Она је нагласила да затварање очију дијела међународне заједнице на чињенице и скретање пажње у погрешном смјеру јасно указује на намјеру деградације уставно-правног поретка у БиХ неправним, насилним методама на штету капацитета Републике Српске, а у правцу стварања централизоване БиХ.

Бурсаћева је рекла да је из оваквих процеса немогуће очекивати добар резултат, јер се он коси са логиком и чињеницама, а нарочито са жељама народа који овдје живи.

Савјет безбједности УН одржаће данас сједницу посвећену ситуацији у БиХ на којој би, како је најављено из Предсједништва БиХ, требало да се обрати предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић.

Влада Републике Српске је у извјештају упућеном Савјету безбједности УН нагласила важност окончања нелегалне и дестабилизујуће улоге Кристијана Шмита као неизабраног страног диктатора БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је јуче да је 30. Извјештај Српске Савјету безбједности УН упутио кинеском представнику у том тијелу УН како би могли да изнесу истину о ситуацији у БиХ.

ОХР је саопштио да је Шмит предао свој редовни извјештај генералном секретару УН у којем је окривио власт Републике Српске на челу са предсједником Додиком за "незабиљежене нападе на Дејтонски споразум и уставноправни поредак БиХ".

Из УН медијима је потврђено да Шмит неће присуствовати сједници, на којој је једна од тема и продужење мандата Еуфору у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм