Дом народа

СНСД не одустаје од правне борбе за делегата

  • Извор: АТВ
  • 17.07.2024. 19:11

Правна борба СНСД-а за делегата у Дому народа неће стати. Многа су питања на која Сњежана Новаковић Бурсаћ чека одговоре. Централној изборној комисији се итекако журило са доношењем одлуке. Циљ свега је каже Новаковић Бурсаћ и више него јасан, а то је нарушавање капацитета Републике Српске на заједничким нивоима.

"Ми још имамо на располагању једну инстанцу пред судом БиХ, затим Уставним судом иако сви знамо да он дјелује у крњем саставу и да ми имамо одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука у Српској, ово се тиче БХ нивоа али и потребе да искористите сва правна средства како бисте на међународном нивоу доказали ову бруку. Овдје је био циљ да се само отме из ове структуре тако да видите сада да ће се ући у неке друге проблеме", каже Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

А сви ти проблеми имају исту  полазну тачну, Централну изборну комисију БиХ чије одлуке нису у складу са Уставом а ни Изборним законом БиХ. Не постоји механизам, појашњавају правници, да се на овај начин делегат разријеши дужности али и да се на основу жријебања доносе овакве измјене. 

"У новијој историји Дејтонске БиХ није виђено да је извршена деконституционализација парламента то значи да сте разградили парламент на неуставан и илегалан начин то је тренутно урађено и поставља се питање како ће као такав функционисати", каже Марко Ромић, асистент на Правном факултету Универзитета у Бањалуци.

Одлука Централне изборне комисије неће бити прихваћена јасни су у СНСД-у. Српске делегате у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ бира парламент Српске и то је по Уставу БиХ једино надлежно тијело. Потпуно је било јасно и да је ово била хајка у којој су учествовали представници једног дијела међународне заједнице који су исто тако и у Уставном суду и  Суду  БиХ и на крају у ЦИК-у са својим послушницима радили на томе да наштете Републици Српској.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''''Серија: 1993 (16+)